marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 august, 2017

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu trebuia să mai întrebe Consiliul Superior al Magistraturii, ci să furnizeze documentele solicitate de Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a declarat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Cei doi oficiali urmează să aibă o întrevedere în cursul zilei de miercuri, pentru a discuta solicitarea Comisiei și răspunsul lui Augustin Lazăr. În funcție de ce va spune procurorul general, ministrul ia în considerare sesizarea Inspecției Judiciare a CSM:

„Am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu.


Am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia sa să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente.

Acesta este motivul pentru care, în ordine, am o întâlnire cu liderii de sindicat de la ora 9,00, de la penitenciare, după care voi vorbi cu dânsul, voi vedea ce răspunsuri furnizează, apoi voi sesiza Inspecția Judiciară”, a declarat Tudorel Toader.

Comisia parlamentară de anchetare a prezidențialelor din 2009 i-a solicitat în iulie, procurorului general al României, copii după documentele din dosarul penal cu același subiect instrumentat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul a fost clasat pe 27 iunie.


La sfârșitul lunii iulie, procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut CSM un punct de vedere privind furnizarea copiilor și, totodată, să spună dacă nu cumva solicitarea parlamentarilor a declanșat un conflict juridic de natură constituțională între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească, situație în care ar trebui sesizată Curtea Constituțională a României (CCR).

Consiliul a considerat că nu e cazul sesizării CCR și că nu e de competența CSM să se pronunțe pe legalitatea solicitării Parlamentului.

Cu toate acestea, un grup de membri ai CSM au cerut discutarea în plen a problemei sesizate de Augustin Lazăr.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dosarul clasat la sfârșitul lui iunie a fost deschis “in rem” ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic, acționar Evenimentul zilei, despre petrecerea organizată acasă la Gabriel Oprea în seara turului II al alegerilor prezidențiale din decembrie 2009.

La acea petrecere au participat mai mulți lideri politici și demnitari importanți, precum directorul SRI de atunci – George Maior, Florian Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI) și Laura Codruța Kovesi, procuror general, la acea vreme.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: