25 mai, 2021

Normele UE privind disciplina bugetară trebuie reactivate în 2023, pentru ca infuzia de lichidități prea îndelungată să nu ducă la „riscuri fiscale”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene (CE), Valdis Dombrovskis (foto).

„Menținerea unui sprijin suficient de lichiditate pentru prea mult timp ar avea riscuri bugetare, dar pe de altă parte ar trebui să evităm și eliminarea bruscă prematură sau necoordonată a măsurilor temporare”, a declarat Valdis Dombrovskis, , citat de Euractiv.

Principalele reguli este plafonarea deficitului bugetar la 3% din PIB și a datoriei publice la 60% din PIB.


Vicepreședintele CE a adăugat că „politica fiscală ar trebui să sprijine în continuare, atât în ​​acest an și apoi,”redresarea economică în UE, adăugând „putem confirma abordarea noastră că vom menține clauza generală derogatorie activată în 2022, dar nu mai mult”.

În luna martie a acestui an, Comisia a aprobat o comunicare privind răspunsul politicii fiscale la criza COVID-19, deschizând ușa menținerii „clauzei derogatorii” a Pactului de stabilitate și Creștere pentru în anul viitor. Valdis Dombrovskis anunțase că, „deloc surprinzător”, normele UE privind disciplina bugetară pentru țări în probleme precum deficitul sau datoria lor din sectorul public ar trebui să fie suspendate în continuare în 2022, având în vedere efectele pandemiei.

Când va fi luată deficizia oficială?

Decizia oficială urmează să fie luată la începutul lunii iunie. Prognoza macroeconomică de primăvară a Comisiei a ridicat previziunile de redresare economică, până la o creștere preconizată de 4,3% anul acesta în zona euro și 4,2% în UE în ansamblu și o creștere de 4,4% pentru ambele până în 2022.

(Citiți și: „Comisia decide „dacă și cum” va prelungi suspendarea regulii privind deficitul bugetar mai mic de 3% din PIB”)

Executivul UE a susținut că nivelul activității economice din UE și al zonei euro față de cel anterior crizei economice (sfârșitul anului 2019) ar trebui să fie criteriul cantitativ cheie pentru evaluarea generală a dezactivării sau aplicării în continuare a clauza derogatorie.


Prelungirea măsurii a fost luată în discuție pentru că,  nu în ultimul rând, nu se preconizează că redresarea economică va fi completă înainte de 2022.

Valdis Dombrovskis a mai spus că minisștrii Ecofin au discutat despre „riscurile și provocările viitoare în contextul redresării economice” în urma pandemiei.

„Ca și în cazul altor crize anterioare, aceasta a lăsat moșteniri nedorite, cum ar fi datoria publică și privată ridicată și un impact negativ asupra piețelor sociale și ale muncii”, a menționat oficialul de la Bruxelles, adăugând că „băncile europene … vor juca un rol important în asigurarea unui succes și redresare economică uniformă. ”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: