Johannes Hahn (foto), comisarul european pentru buget, avertizat Polonia şi Ungaria că Bruxelles-ul este pregătit să le elimine din fondul de redresare post-pandemie şi să meargă înainte cu proiectul fără cele două state, dacă vor continua să blocheze adoptarea bugetului european, transmite Financial Times.
Comisarul Johannes Hahn a spus că Varşovia şi Budapesta ”nu ne pot opri din a ne ajuta cetăţenii” şi a confirmat că avocaţii Comisiei au identificat posibile modalităţi de ocolire a obiecţiilor celor două capitale.
Comisarul european a precizat totodată că Polonia și Ungaria nu vor reuși să blocheze fondul de recuperare și că, dacă vor continua să își exercite dreptul de veto, acțiunea se va întoarce împotriva cetățenilor lor, prin reducerea severă a fluxurilor de bani UE către cele două state.
Un compromis pentru bugetul UE este posibil, a declarat joi vicepremierul polonez Jarosław Gowin, care a recunoscut recent că Polonia nu ar fi trebuit să blocheze prin veto bugetul UE. De cealaltă parte, Guvernul maghiar respinge în continuare orice condiționare a bugetului UE de respectarea statului de drept, a anunțat vineri premierul Viktor Orban.
Sistem de finanțare provizoriu, în situația în care Polonia și Ungaria nu ridică veto-urile
Tot vineri, Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre, şi Parlamentul European au ajuns la un acord asupra bugetului UE pentru 2021, dar pentru ca acesta să devină aplicabil este nevoie ca Polonia şi Ungaria să-şi ridice veto-ul asupra bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.
Bugetul pentru 2021 poate intra în vigoare după ridicarea blocajului asupra bugetului UE în ansamblu şi pachetului de redresare”, a explicat ambasadorul german pe lângă UE, Michael Clauss, Germania deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Dacă acest veto nu va fi ridicat, precizează ambasadorul german, pentru anul viitor va fi pus în aplicare un sistem de finanţare provizoriu în cadrul bugetului UE, aplicat ultima dată în anul 1989.
Conform acestui sistem aplicabil în lipsa unui buget plurianual aprobat, în fiecare lună din bugetul UE se va putea cheltui în anul 2021 numai a 12-a parte din ceea ce s-a cheltuit în anul 2020 pentru anumite capitole din buget. Astfel, nu se vor putea finanţa noi proiecte, ci numai acelea demarate în baza bugetului pentru perioada 2014-2020. Fermierii vor putea accesa fonduri europene până în anul 2022, dar probabil cu unele întârzieri şi cu plăţi efectuate lunar.
În ce priveşte planul ”Next Generation”, care constă într-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro, mai mulţi oficiali europeni, printre care liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi comisarul european pentru economie, Paolo Gentilon, au indicat posibilitatea ca acesta să fie lansat fără Polonia şi Ungaria. Printre posibilele variante avansate de oficialii europeni se numără şi mecanismul cooperării consolidate prevăzut în Tratatul UE sau un acord interguvernamental între celelalte 25 de state membre.