5 noiembrie, 2020

Sectorul comerțului cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat valori aproape normale, în pofida pandemiei, potrivit datelor publicate de INS.

Cu o creștere pe primele trei trimestre ale anului curent de aproape șase procente la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv spre patru procente la produse nealimentare, rezultatul de +1,7% a fost tras în jos doar de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule (-8,4%), urmare a restricțiilor de deplasare directe sau indirecte (turism limitat, activitate școlară redusă, telemuncă).


Reamintim că punctul de minim a fost atins în luna mai, când valoarea cumulată a ajuns la zero, după care la finele trimestrului doi s-a înregistrat o revenire în domeniul pozitiv iar tendința a continuat și în al treilea trimestru, pe fondul creșterilor de venituri, localizate în special la salarii bugetare și pensii.

Pe luna septembrie s-a consemnat un mic avans în raport cu luna precedentă (+0,4%), susținut exclusiv de segmentul produselor nealimentare (+5,3%). Prin contrast, produsele alimentare și carburanții au înregistrat scăderi, sezoniere în cazul primelor dar explicate de pandemie în al doilea caz.

Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate și transmisă la Eurostat) a avansat și ea cu 1,4% în primele trei trimestre din 2020. Datele pe categorii de produse au fost aceleași, cu excepția unei mici ajustări la produse nealimentare (+3,5% față de +3,9%).

Locomotiva, vânzările de produse nealimentare


Rezultatul pe primul semestru a fost susținut după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat recent de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat la finele T3 până la surprinzătoarea valoare de +11,6% față de aceeași lună a anului anterior.

De reținut, refacerea incipientă a vânzărilor de carburant, puternic afectate inițial la nivel fizic, de limitarea deplasărilor și intrarea în regim de telemuncă a unui număr considerabil de salariați, a fost atenuată valoric de diminuarea prețurilor (-0,69% în septembrie 2020 comparativ cu luna precedentă și -9,02% față de începutul anului).

Din păcate, în structura de formare a PIB, rămâne ca datele să confirme menținerea comerțului în fața industriei (circa 88 miliarde lei față de 85 miliarde lei rezultatele pe prima jumătate a anului). Fapt sugerat deja de adâncirea deficitului comercial în relațiile externe până la -11,5 miliarde euro (date disponibile la 8 luni).

Așadar, menținerea nivelului cifrei de afaceri din comerț relativ ridicat (volumul fizic ceva mai mic decât în aceeași perioadă din 2019 a fost acoperit de creșterea prețurilor, +2,45% indicele de inflație corespunzător coșului de consum pentru populație) a permis atenuarea contracției economice dar ar fi mult mai bine dacă producția industrială (deocamdată situată la -13,7% pe seria brută la opt luni) ar ține pasul cu revenirea din comerț.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: