sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 aprilie, 2013

Deficitul lunar rezultat din comerțul exterior al României a scăzut în februarie sub 1 miliard de lei și a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii zece ani. Fapt important, ritmul de creștere al exporturilor față de aceeași lună a anului precedent a fost net superior celui de majorare a importurilor ( 10,8% la export față de doar 2% la import, valori exprimate în lei).

Estimările preliminare ale Institutului Național de Statistică arată, astfel, un trend clar favorabil, dincolo de avansul înregistrat comparativ cu luna anterioară ( +4% la export și 1,5% la import). Menționăm că, potrivit uzanțelor țărilor membre ale UE, contabilitatea comerțului exterior se ține în monedă națională, transformarea în euro având doar rolul de a asigura comparabilitatea internațională.

Soldul negativ al balanței comerciale a continuat să se îmbunățească și în februarie ( -58,5% față de aceeașă lună a anului anterior) după ce rezultatul pe ianuarie fusese deja foarte încurajator ( -34,3% ).

După primele două luni ale anului, importurile au fost mai mari decât importurile cu 2,23 miliarde lei, adică ceva mai mult de o jumătate de miliard de euro.

Gradul de acoperire al importurilor cu exporturi în termeni FOB/FOB ( fără a ține cont de cheltuielile de transport și asigurare ale mărfurilor importate) a urcat de la circa 92% la aproape 98%. Se conturează astfel perspectiva de a reuși performanța acoperirii integrale, dacă trendul se va concretiza printr-o nouă diminuare a deficitului în luna martie.

Trebuie, însă, făcută distincția netă între evoluția pe relația cu țările partenere din UE și cea cu restul țărilor. În primul caz, soldul negativ s-a înrăutățit în ianuarie și a revenit ușor sub nivelul din anul precedent în februarie, dar a rămas mai ridicat pe totalul primelor două luni ale anului. În schimb, evoluția pe segmentul schimburilor cu alte țări a fost excepțională.

(Click pe tabel pentru mărire)

În ianuarie 2013 am trecut pe excedent iar în februarie acest excedent s-a consolidat puternic, ceea ce a dus rezultatul pe ansamblul primelor două luni de la circa un miliard de lei în minus la peste miliard de lei în plus. Este o dovadă a creșterii de competitivitate și a capacității de a livra cantități sporite marfă în acea parte a economiei mondiale mai puțin afectată de criza economică.

Ar mai fi de remarcat și diferențele majore de sold în schimburile externe înregistrate pe grupe de produse. Surplusul destul de consistent înregistrat pe segmentul de mașini și utilaje nu face decât să acopere deficitul surprinzător de ridicat pe zone de combustibili și lubrifianți iar produsele manufacturate ne asigură echilibrarea importurilor de alimente, băuturi și tutun, ceea ce sugerează o economie destul de dezvoltată.

(Click pe tabel pentru mărire)

Ceea ce ne dă de gol drept o țară în curs de dezvoltare este importul masiv pe partea de produse chimice și conexe, care conduce la un deficit de peste 1,4 ori mai mare decât întregul deficit. Fapt surprinzător după eforturile masive făcute în intervalul 1960 – 1980 pentru dezvoltarea petrochimiei, prin achiziționarea de utilaje și tehnologii performante pe bani grei, rambursați ulterior cu mari privațiuni.

În fine, trebuie amintit și excedentul înregistrat pe partea de materii prime și materiale. Dincolo de efectul marginal pozitiv asupra contului curent, acesta reflectă capacitatea încă redusă de prelucrare superioară, prin tehnologii moderne ( forța de muncă este încă destul de ieftină), respectiv posibilitatea de obținere a unui grad superior de valorificare în țară.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: