15 februarie, 2018

Peste 50% dintre antibioticele utilizate în România nu sunt recomandate pe baza unor  analize  microbiologice care să dovedească necesitatea și eficiența administrării lor, estimeză Colegiul Pacienților, într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății, comisiilor de profil din Parlament și Administrației Prezidențiale.

„În România este mai uşor să obţii o cutie de antibiotice decontate de CNAS, decât să îţi faci analiza care dovedeşte necesitatea ei”, din cauza plafonului instituit pentru cheltuielile pentru testările bacteriologice şi analizele de laborator, a explicat Cristian Sas, președintele Colegiului.

Avem cea mai mare rată a infecțiilor intraspitalicești cu MRSA rezistente la antibiotice, potrivit statisticilor UE din ultimii ani, însă România nu participă la realizarea raportului GLASS al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS, care dezvoltă o bază de date internaţionale referitoare la creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotic.


De aceea, nu există o imagine clară a situației, precizează Colegiul Pacienților.

Asociația solicită în scrisoarea deschisă trimisă autorităților un plan naţional de măsuri, cu obiective şi termene precise.

În opinia Colegiului, se pot introduce urgent următoarele măsuri:

  • eliminarea restricţiilor de plafon pentru testările bacteriologice şi analize de laborator
  • crearea de urgenţă a unui sistem de raportare a rezistenţei la antibilotice la nivel naţional pe modelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
  • raportarea datelor în sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: