duminică

14 aprilie, 2024

25 aprilie, 2017

În primul trimestru din 2017 s-a înregistrat cel mai mic număr de insolvenţe din ultimii 10 ani, dar acestea au provocat mediului de afaceri cele mai mari pierderi financiare înregistrate vreodată, potrivit unei analize Coface.

În primul trimestru din 2017 s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvenţă, cu aproximativ 22% mai puţine faţă de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), analizate de Coface.

„În ciuda acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri (estimate prin nivelul datoriilor înregistrate de către firmele insolvente care depăşesc valoarea cumulată a activelor fixe) au ajuns la un maxim istoric”, spune analiza Coface.


Această dinamică este determinată de „intrarea în insolvenţă a unor companii mari, care se regăsesc cu precădere în sectoare precum furnizarea energiei electrice şi construcţii (unde dimensiunea financiară primează), sau fabricarea produselor textile (unde dimensiunea socială contează cel mai mult)”.

Companiile din energie au fost luate prin surprindere de majorarea preţului energiei electrice, care a explodat într-un timp foarte scurt la piaţa la vedere, provocând pierderi majore multor traderi de energie. Cele mai mari cinci insolvenţe din acest sector au înregistrat datorii totale de aproape 900 milioane lei, în timp ce nivelul activelor imobilizate era doar de 150 milioane lei şi capitaluri proprii de doar 100 milioane lei, potrivit Coface.

În construcţii, productivitatea scăzută şi problemele financiare ale companiilor active sunt cauzele pentru care acest sector contribuie cu cea mai ridicată rată a creditelor neperformante în portofoliul creditelor bancare (în baza calculelor publicate de către BNR în luna septembrie 2016). Circa 11% dintre firmele românești activează în acest sector, iar 80% dintre acestea raportează venituri sub 100.000 euro/anul 2015, potrivit calculelor Coface.

Industria textilă este pentru al treilea an consecutiv sectorul cu cel mai ridicat număr al insolvențelor, raportat la firmele active. Aproximativ 16% dintre companiile care activează în acest sector intră în insolvență în fiecare an și aproximativ 90% dintre acestea intră în faliment în maxim doi ani. Doar 4,5% din totalul companiilor insolvente la nivel național provin din acest sector, dar acestea provoacă 13% din pierderile de locuri.


„Sectorul fabricării produselor textile este afectat de creșterea salariului minim pe economie, dinamică ce nu este corelată cu evoluția productivității. Acest fenomen afectează negativ întreg mediul de afaceri, în condițiile în care ponderea salariului minim relativ la cel mediu a crescut de la 27% în 2008, la aproape 50% în 2017”, precizează Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: