cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Codul Muncii: Boc vrea asumarea răspunderii, opoziţia şi sindicatele speră în trecerea unei moţiuni cu sprijin din PDL

23 februarie, 2011

Cu  proiectul Codului Muncii în mână, premierul Emil Boc a mers, luni şi marţi, din partid în partid, la grupurile parlamentare ale Puterii, şi a obţinut sprijinul pentru angajarea răspunderii pe text.
 
Susţinerea declarată de liderii de grupuri parlamentare de la Putere l-au făcut pe Boc să ignore mo’iunea de cenzură cu care ameninţă opoziţia în urma angajării răspunderii pe Codul Muncii. 
 
„Nu este o surpriză depunerea moţiunii de cenzură şi niciodată nu m-am oprit din drum de frica unei moţiuni de cenzură. E un drept al Opoziţiei să depună moţiune de cenzură”, a spus Boc, după consultările cu parlamentarii propriului partid, PDL.
           
Deşi l-au asigurat pe Boc de sprijin pentru asumarea răspunderii pe Codul Muncii, parlamentarii UDMR şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la introducerea pedepselor penale pentru patronii care angajează lucrători fără forme legale. 
 „Propunerea noastră este că nu ar trebui să fie infracţiune, ci ar trebui să mărim amenzile”, a spus liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente.

UNPR îi cere lui Boc să se înţeleagă cu sindicatele

Pe UNPR-işti, Boc i-a convins să sprijine Guvernul la asumarea răspunderii după ce le-a promis că va păstra actualele contracte colective de muncă la nivel naţional şi sectorial, anul acesta, şi la introducerea de noi legi speciale pentru contractele din anii următori.
 
”Am avut un angajament scris prin care ne-am asumat apărarea contractelor colective de muncă, a garanţiilor colective, la toate nivelurile – şi la nivel de bază, şi la nivel de unitate, şi la nivel de ramură şi la nivel naţional. Aceste contracte colective de muncă rămân în vigoare iar regulile posibile pentru viitor vor fi stabilite prin lege specială, aşa cum este şi acum. Legea contractelor colective de  muncă este o lege separată de Codul Muncii”, a spus şeful UNPR, Marian Sârbu.
 
Totuşi, fostul ministru al Muncii i-au trimis pe guvernanţi să se înţeleagă cu sindcatele şi patronatele înainte de decizia de asumare a răspunderii pe Codul Muncii.
           
Luni, Boc a primit şi girul deputaţilor de la minorităţile naţionale. Ei au spus că ar prefera dezbaterea parlamentară pe Codul Muncii, însă, la limită, acceptă şi adoptarea proectului prin angajarea răspunderii Guvernului.
 
Între timp, şefii Uniunii Social-Liberale s-au întâlnit cu sindicatele. Liderul PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, a pus la îndoială capacitatea lui Boc de a-şi angaja răspunderea pe o lege, în condiţiile în care în PDL se discută despre eventuala schimbare din funcţie a premierului.
 
„E total neclar ce autoritate mai are Emil Boc să-şi angajeze răspunderea. Toate discuţiile în partidul de guvernare şi la preşedintele ţării sunt că Emil Boc va fi schimbat săptămâna viitoare. E un gest aberant ca un prim-ministru care va pleca să-şi angajeze răspunderea pe o lege atât de importantă. Probabil că Emil Boc va fi primul căruia i se va aplica noul Cod al Muncii, va fi concediat fără niciun fel de compensaţii sau de preaviz”, a spus Ponta, după întrevederea cu sindcaliştii.
 
El a asigurat că Opoziţia va depune o moţiune de cenzură pentru a demite Guvernul în urma angajării răspunderii pe Codul Muncii.
 
”N-am făcut calcule, o să depunem moţiunea”, a susţinut Ponta.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: