16 septembrie, 2012

Monica Macovei, vicepreședinte al PDL, a prezentat duminică Codul Etic al Alianței România Dreaptă (ARD) – alianță al cărei acord a fost semnat în aceeași zi, ca pol de centru-dreapta în vederea parlamentarelor, de către Vasile Blaga (PDL), MR Ungureanu (Partidul Forța Civică) și Aurelian Pavelescu (PNȚCD).

Codul Etic conceput de Monica Macovei va fi filtrul prin care vor trebui să treacă toți candidații ARD la alegerile parlamentare.

Potrivit Codului, nu vor putea fi candidaţi din partea ARD cei care au fost condamnaţi definitiv, arestaţi preventiv sau trimişi în judecată şi cei în privinţa cărora există indicii temeinice că ar fi săvârşit infracţiuni sau ar fi fraudat votul.


De asemenea, pe lista neagră a prezumtivilor candidați intră și cei care au încheiat contracte ilegale sau netransparente cu instituțiile publice, precum și cei care au  hotărâri definitive şi irevocabile de colaborare cu Securitatea. ”Dacă există suspiciuni, proceduri în curs în instanţe – nici aceştia nu sunt pe listă” – a declarat Monica Macovei. Ea a arătat că nu vor putea candida din partea ARD nici cei pentru care ANI a trimis către instanţă constatări privind posesia unor averi disproporţionate în raport cu venitul sau cei pentru care există soluţii definitive în instanţe cu privire la averile disproporţionate.

Un capitol separat al Codului de Etică este destinat traseiștilor politici: Macovei a spus că acest criteriu îi are în vedere inclusiv pe cei care au trecut a doua oară de la un partid la altul şi a menţionat că se va interzice candidatura celor care au trecut de la o formaţiune din cadrul ARD la altă formaţiune din cadrul ARD. Acesta este un punct sensibil în cadrul ARD, dat fiind că unii parlamentari PDL au trecut la Partidul Forța Civică (al lui MR Ungureanu) și, potrivit unor surse din partid, mai există și alți parlamentari dispuși să facă acest pas – pe care codul de etică vrea să-l descurajeze din fașă.

„Fiecare formaţiune (din ARD – n.r.) va avea aceste criterii şi le va aplica când îşi face lista, apoi va trimite Comisiei de etică lista. Cerem şi documente cum sunt declaraţia de avere şi de intrese completată în forma ANI, CV detaliat, inclusiv cu competenţele candidaţilor în raport de comisiile parlamentare, iar celor care azi sunt parlamentari le cerem să spună ce au făcut patru ani. Cerem declaraţie pe propria răspundere că nu au colaborat cu Securitatea sau că nu au deţinut funcţii politice retribuite în aparatul PCR”, a declarat Monica Macovei.

Vicepreședintele PDL a anunțat că această Comisie de etică este formată din 5 membri, ea deţinând funcţia de preşedinte. Decizia privind candidaturile se va lua în cadrul Comsiei prin vot.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: