30 ianuarie, 2012

Liderii coaliției de guvernare l-au mandatat, luni, pe premierul Emil Boc să negocieze cu FMI majorarea salariilor din sectorul bugetar, însă șeful delegației Fondului, Jeffrey Franks, a spus că pentru aceasta este nevoie de o creștere economică mai mare decât cea din prezent.

„Membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în mod clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu delegaţia FMI de la Bucureşti mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor”, a declarat primvicepreședintele PDL Sorin Frunzăverde.

Întrebat dacă există bani pentru o astfel de majorare salarială, liderul PDL a răspuns: ”Da, din buget”.


Mai mult, cei de la UNPR au cerut un grafic pentru revenirea salariilor bugetare la nivelul de dinainte de tăieri, ceea ce înseamnă o majorare cu circa 16% față de nivelul actual.

”Am considerat că e nevoie de un grafic de revenire la ceea ce însemnau aceste salarii la 30 iulie 2010 şi cred că momentul acesta de discuţie este unul prielnic. (…)Guvernul României a luat măsuri de ajustare structurală doi ani. Populaţia a suferit aceste măsuri, de aceea în condiţiile în care cu FMI am găsi suficient spaţiu fiscal pentru o asemenea măsură, această măsură nu ar avea, în opinia noastră, nimic populist în ea şi nu ar pune în niciun fel în pericol stabilitatea bugetară absolut necesară anul acesta”, a declarat preşedintele UNPR, Marian Sârbu.

În schimb, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, crede că o majorare a salariilor bugetarilor cu până la 5%, din trimestrul II, este posibilă doar cu o creștere economică de 1,8-,3%.

”Dacă nu vom avea o creştere conomică care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor pentru că nu este posibil. Sperăm ca această creştere conomică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă”, a spus Sulfina Barbu, la o dezbatere oprganizată de Blocul Național Sindical (BNS).


Guvernul a estimat pentru anul 2012 o creștere economică de 2,1%, însă Banca Mindială prognozează un avans de numai 1,5% al PIB-ului României.

FMI: Creșterea economică a României este mai bună decât nimic, dar nu suficientă

Prezent la dezbaterea BNS, șeful delegației FMI în România, Jeffrey Franks, a arătat că România a înregistrat o creștere economică peste așteptări în anul 2011, însă este insuficientă pentru majorări de salarii bugetare și pensii.

”S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică, se pare că şi ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o creştere economică de 2,5%, mai mult decât estimasem şi ne aşteptăm ca şi în 2012 să fie o creştere pozitivă. O veste proastă este însă că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standardul de viaţă al românilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decât nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o creştere suplimentară”, a spus Franks.

Referitor la avansul prognozat pentru anul 2012, oficialul FMI s-a mărginit să spună că acesta va fi unul pozitiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: