fbpx

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

La obiect

GFK: România, statul UE cel mai lovit de pandemie în puterea de cumpărare. Disparitățile regionale

România a fost cel mai afectat stat de pandemie din UE la nivelul puterii de cumpărare a consumatorilor, potrivit unui studiu publicat la nivel european… Mai mult

11.11.2020

La obiect

Septembrie 2020 – În pofida pandemiei, avansul salariului real revine la peste 5 procente

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2020 a fost de 5.414 lei, cu 77 de lei sau 1,4% mai… Mai mult

10.11.2020

Coaliţia a decis să treacă legea taxării averilor mari. Analiştii: O măsură de la solidaritate la populism

de Vladimir Ionescu 6.9.2011

Coaliţia de guvernare a decis luni să susţină în Camera Deputaţilor iniţiativa legislativă privind taxa de solidaritate aplicată persoanelor fizice care au averi mai mari de 450.000 de euro.

Măsura propusă de UNPR a fost respinsă, în noiembrie 2010, de Senat, unde coaliţia de guvernare nu deţinea majoritatea.

Însă şi la Camera Deputaţilor, unde coaliţia de guvernare deţine majoritatea, iniţiativa legislativă a rămas blocată o sesiune parlamentară întreagă, deşi măsura era prevăzută în Protocolul coaliţiei de guvernare pentru a fi adoptată în sesiunea februarie-iulie 2011.

Guvernul a dat punct de vedere pozitiv pentru iniţiativa legislativă, cu mici observaţii tehnice.

Iniţiatorii legii susţin că în cei trei ani bugetul de stat va câştiga 9 miliarde de euro din taxa de solidaritate, bani care ar urma să fie folosiţi pentru protejarea ”în condiţii de criză a celor mai defavorizate categorii, în primul rând a pensionarilor”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, iniţiatorii susţin că taxarea nu implică înfiinţarea de noi instituţii, urmând să utilizeze Codul fiscal şi organele existente de colectare.

Ce se taxează?

  • Persoanele fizice care deţin locuinţe, terenuri, avioane, elicoptere, ambarcaţiuni sau autoturisme a căror valoare însumată este mai mare de 450.000 de euro vor plăti o taxă de 1% pe an din valoarea totală a bunurilor, timp de 3 ani.
  • Dacă valoarea totală a bunurilor mobile şi imobile deţinute este sub 450.000 de euro, se vor taxa cu 0,5% pe an doar bunurile imobile (terenuri, case) a căror valoare individuală depăşeşte 300.000 de euro, precum şi bunurile mobile (avioane, elicoptere, maşini etc.) cu valoare individuală de peste 50.000 de euro.
  • Taxarea se rezumă doar la bunurile deţinute de persoanele fizice, nu şi la cele deţinute de firme. Măsura urmăreşte astfel să taxeze bunurile care nu sunt folosite la producţie, deşi sunt notorii cazurile unor persoane publice ale căror firme deţin maşini de lux. De pildă, şeful OTV Dan Diaconescu conduce un automobil Rolls Royce deţinut însă de postul său de televiziune, susţinând că maşina de lux este folosită pentru transportul unor vedete şi invitaţi internaţionali ai televiziunii.

Cum se taxează?

  • Taxa de solidaritate este percepută de direcţiile de taxe şi impozite locale, potrivit iniţiativei legislative a UNPR. Un amendament depus la proiect stipula că taxarea va fi făcută de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru ca banii să ajungă la bugetul de stat, dar Comisia de buget-finanţe a Senatului a respins amendamentul şi a adoptat şi raport negativ pentru proiectul iniţial. De altfel, Guvernul a decis anul acesta crearea în cadrul ANAF a unui departament pentru impozitarea averilor mari, care se va ocupa cu aplicarea impozitului de 16% pe diferenţa dintre averea acumulată într-o anumită perioadă şi veniturile declarate aferent perioadei respective.
  • Taxarea bunurilor mobile va ţine cont de devalorizarea lor odată cu trecerea anilor. Astfel, pentru autoturisme, bărci, avioane şi alte bunuri mobile valoarea acestora se va stabili scăzând în primul an 25% din valoarea de cumpărare, iar în anii următori câte 10% pe an, potrivit Ghidului valorilor orientative, emis de Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

Ce spun analiştii

Adrian Vasilescu – BNR: Ideea e să lărgeşti baza de impozitare. Dar să nu se ajungă la ascunderea averilor.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, este de părere că taxa de solidaritate ar fi benefică, în condiţiile în care România are nevoie de lărgirea bazei de impozitare, nu de creşterea impozitelor.

”Despre taxa aceasta se discută pe toată Planeta, se discută mult, dar se face foarte puţin şi n-ar fi exclus să cădem şi noi în capcana aceasta. Ceea ce interesează România este o creştere a bazei de impozitare, nu o creştere a impozitelor. Taxa pe averile mari ar intra la lărgirea bazei de impozitare, pentru că un asemenea impozit nu există. Creşterea impozitelor nu ne-ar aduce decât necazuri, dar creşterea bazei de impozitare ne-ar putea scoate din necazuri”, a declarat Vasilescu, pentru cursdeguvernare.ro.

El a avertizat, însă, că este necesar ca legea să nu determine ascunderea averilor.

”Într-o asemenea lege este nevoie de inteligenţă, pentru a nu se ajunge la ascundere de câştiguri, la corupţie şi să nu se ajungă să plătească doar unii”, a mai spus Vasilescu.

Cristian Ghinea, director CRPE: E o idee populistă a unui partid condus de un general îmbogăţit din afaceri imobiliare. Mai bine s-ar confisca averile obţinute ilegal

Directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, consideră că în locul taxării averilor mari ar trebui introdusă posibilitatea confiscării averilor obţinute ilegal.

”Dacă înţeleg eu bine, politicienii refuză să confişte averea obţinută din infracţiuni şi corupţie, dar vor să suprataxeze pe cei cu bani. Adică, e OK să furi, câtă vreme nu îţi afişezi averea? Avem mijloace clasice, încercate de alţii, să luptam cu corupţia – confişti bunurile obţinute ilegal. Nu le folosim pe astea, în schimb venim cu chestii inovatoare”, ne-a spus Ghinea.

El consideră că taxarea averilor mari este o idee populistă.

”E o soluţie stupidă şi făcută doar de gura lumii. Este o idee populistă a unui partid condus de un general de intendenţă îmbogăţit din afaceri imobiliare în timp ce era deja în funcţie. Deci, nu aş lua-o foarte în serios”, a mai afirmat Cristian Ghinea.

Eugen Nicolicea – UNPR: E o taxă aplicată celor cu avere peste medie, nu afectează clasa de mijloc

Liderul deputaţilor independenţi membri ai UNPR, Eugen Nicolicea, susţine că taxa pe averile afişate nu va afecta clasa de mijloc şi nu va descuraja munca, pentru că taxa va fi aplicată averilor, nu veniturilor.

”Ne-am gândit să nu atingem cetăţeanul mediu. Este o taxă aplicată celui care are o avere peste medie. O persoană se căsătoreşte cu alta, are fiecare câte un apartament, mai au şi două maşini, plus ce mai moştenesc şi ce le mai vine nu ajung la 450.000 de euro. Deci, nu afectează clasa de mijloc, este o taxă pe averile mari. Cineva confundă averea cu veniturile. Veniturile sunt dintr-o activitate curentă, în timp ce averea este ceva acumulat de generaţii. Unul care are moştenire nişte miliarde poate să nu facă nimic şi să nu investească în nimic. Nu munceşte nimic şi dacă iei de la el nu înseamnă că descurajezi munca”, a declarat Nicolicea, pentru cursdeguvernare.ro.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii calculează la circa 150.000 de euro valoarea patromonială a românului cu avere medie, reprezentând casă, maşină, aparatură electronică şi alte bunuri.

Proiectul majorează însă la 450.000 de euro pragul de la care se va face impozitarea averii, pentru a evita ”o puternică demotivare a populaţiei de la muncă”.

De asemenea, proiectul introduce coeficientul de lux, prin care se urmăreşte taxarea bunurilor care depăşesc nevoile de consum ale populaţiei în prezent, aici intrând iahturile, elicopterele şi avioanele de ”uz personal, neproductiv”, mai susţin iniţiatorii.

Referitor la costurile de colectare a taxei, Eugen Nicolicea a arătat că nu vor fi cheltuieli suplimentare.

”În prezent, când plăteşti taxe şi impozite, nu e vorba de control. Am încercat să facem o lege funcţională, pe structurile actuale, ca să nu facem cheltuieli suplimentare”, a mai spus deputatul.

Ilie Şerbănescu – analist economic: Trebuie taxate, dar depinde cum se calculează

Economistul Ilie Şerbănescu, fost ministru al Reformei, consideră că averile mari trebuie taxate, în condiţiile în care costurile crizei economice au căzut doar în sarcina persoanelor cu avere mică.

”Nu veniturile sunt problema, ci solidaritatea în sine, pentru că numai pe capul nenorociţilor a căzut suportarea crizei. 450.000 de euro pentru România este imens, la un PIB pe cap de locuitor de 5.000 de euro. Eu zic că ar trebui taxate aceste averi, dar depinde foarte mult cum se calculează”, ne-a declarat Ilie Şerbănescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.9.2011

Lăsați un comentariu


Stiri

Răzvan Nicolescu: Conducta BRUA riscă să rămână goală, mai devreme de 5 ani este exclus să avem producție semnificativă din Marea Neagră

Razvan Diaconu

Fostul ministrul al Energiei Răzvan Nicolescu avertizează în legătură cu riscurile ca gazoductul BRUA ”să rămână gol” în condițiile în care ”este exclus” ca România… Mai mult

Europa

Muntenegru și Serbia și-au expulzat reciproc ambasadorii înainte ca guvernul muntenegrean să fie preluat de partide pro-sârbe

Iulian Soare

Muntenegru și Serbia şi-au expulzat sâmbătă reciproc ambasadorii acreditaţi la Belgrad, respectiv Podgorița, într-o escaladare a tensiunilor care există de ceva timp între cele două… Mai mult

Stiri

15 oferte, majoritatea din China și Turcia, pentru construcția lotului 3 Sibiu – Pitești. Contract de peste 1 mld. euro

Razvan Diaconu

Ministerul Transporturilor a anunțat închiderea depunerii de oferte pentru construirea celei mai dificile secțiuni a autostrăzii Sibiu – Pitești: Lotul 3, Cornetu – Tigveni, în… Mai mult

Europa

Test care ar putea detecta 50 de tipuri de cancer în stadiu incipient – Program-pilot de Sănătate în Marea Britanie

Iulian Soare

Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS) a anunțat vineri că va efectua un program-pilot pentru un test capabil să detecteze rapid peste 50 de tipuri… Mai mult

Stiri

Vaccinul Pfizer/BioNTech a început să fie adus în Europa, din SUA

Razvan Diaconu

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer a început să fie adus din SUA în Europa. Avioanele companiei aeriene United Airlines au început să opereze de vineri… Mai mult

Europa

Incidente violente la Paris după un protest față de un proiect de lege care interzice difuzarea de imagini cu intervenții ale Poliției

Iulian Soare

Incidente violente au izbucnit sâmbătă seara la Paris, unde mii de oameni au ieșit pe străzi să protesteze față de brutalitatea poliției, dar și față… Mai mult

Stiri

Valabilitatea voucherelor de vacanță emise în 2019 și 2020, prelungită până în decembrie 2021

Razvan Diaconu

Valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate în 2019 şi în 2020 a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2021. Guvernul a aprobat act normativ… Mai mult