duminică

15 mai, 2022

Comisia de Prognoză primește atributul de ”judecător” al performanței guvernamentale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 aprilie, 2021

Premierul Florin Cîțu urmează să aprobe miercuri un memorandum înaintat de Secretarul General al Guvernului, Tiberiu Gorun, care împuternicește Comisia Națională de Strategie și Prognoză să realizeze, trimestrial, un raport de ”monitorizare și evaluare complexă” a activității ministerelor.

Ca justificare a imparțialitate a instituției alese cu această analiză, Tiberiu Gorun transmite că, în conformitete cu prevederile legale, ”activitatea CNSP se întemeiază pe principiile obiectivității, confidențialității, transparenței, responsabilității și deontologiei profesionale.

Memorandumul apare pe final de criză guvernamentală, în contextul în care coaliția a decis că remanierea unui ministru trebuie anunțată în prealabil formațiunii căruia îi aparține persoana vizată, partidul respectiv urmând să primească ”un timp rezonabil” de analiză internă a problemei.

(Citiți și: ”DOCUMENT / Compromis în Coaliție – act adițional la Protocolul de guvernare”)

În memorandum se precizează:


Polivalența Programului de guvernare și obiectivele generale şi specifice stabilite, completate de măsuri și acțiuni concrete, dar şi diversitatea și complexitatea proiectelor de investiții, fac necesare monitorizarea și evaluarea cu frecvență trimestrială a stadiului de îndeplinire a acestora cât și a întregii activități, întrun mod comprehensiv, interdisciplinar și interinstituțional, care să pună în evidență toate acțiunile întreprinse pe fiecare domeniu de intervenție.

Acest proces se va desfășura sub coordonarea Secretarului General al Guvernului, prin Comisia Națională de Strategie şi Prognoză (CNSP), care este organizată şi funcționează ca organ de specialitate în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi coordonarea PrimMinistrului.

La finalul fiecărui exercițiu trimestrial, CNSP va elabora o sinteză a acțiunilor întreprinse de guvern pentru îndeplinirea Programului de guvernare, a stadiului realizărilor obiectivelor de investiții, cât și a activității ministerelor şi a instituțiilor/companiilor din subordine, care va fi supusă atenției PrimMinistrului.

Sinteza se va baza pe informațiile comunicate de ministere şi va cuprinde suplimentar o analiză a principalelor rezultate economicosociale, care va fi realizată de CNSP.


În acest context, anexăm Fișe individuale pentru fiecare minister în parte care conțin obiectivele generale, obiectivele specifice cu măsurile/acțiunile aferente cuprinse în Programul de guvernare, precum şi alte măsuri de reformă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Fișele conțin şi elemente de detaliere în ceea ce privește perioadele necesare pentru implementarea măsurilor pe care ministerele vor fi solicitate să le completeze.

De asemenea, în vederea monitorizării activității, ministerele vor transmite trimestrial către Secretariatul General al Guvernului și către Comisia Națională de Strategie şi Prognoză, cel târziu până pe data de 25 ale lunii următoare trimestrului, Situația privind stadiul obiectivelor/măsurilor conform machetei anexată la prezentul memorandum.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: