Compania de proiect EnergoNuclear, filială a Nuclearelectrica (SNN), a scos la licitație actualizarea studiului de fezabilitate pentru construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar printre cerinţe a fost inclusă şi analiza financiară a variantei unui singur reactor nou.
„Studiul de fezabilitate actualizat va include şi o analiză financiară care vizează doar execuţia Unităţii 3 CNE Cernavodă”, se spune în cererea de ofertă postată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Studiul actual este vechi din 2012, ceea ce face necesară actualizarea datelor financiare dar și a celor tehnice.
În plus, în iunie 2019, acționarii Nuclearelectrica au aprobat încetarea negocierilor cu partenerii chinezi pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
(Citiți și: „Acționarii Nuclearelectrica au aprobat încetarea negocierilor cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”)
În decembrie anul trecut, ministerul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, enunţase deja alternativa construcţiei unui reactor nou, „cu banii Nuclearelectrica (…), în cazul în care negocierile cu alte companii, alte entităţi, nu se vor finaliza aşa cum doreşte Nuclearelectrica”.
Era vizată compania China General Nuclear Power Corporation (CGN), cu care se semnase, în mai 2019, „Acordul investitorilor în formă preliminară”, pentru reactoarele 3 şi 4.
În acest an, autoritățile române și-au anunțat tot mai explicit intenția ca investiția de la Cernavodă să fie făcută cu parteneri din zona euro-atlantică.
Luna trecută, premierul Ludovic Orban vorbea, chiar la Cernavodă, de investiții la centrala nucleară de 8 – 9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Reactorului 1 și construcția Reactorelor 3 și 4.
EnergoNuclear a fost înfiinţată de Nuclearelectrica (SNN), care deţine centrala de la Cernavodă, tocmai pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4, dar nu a mai fost realizat planul iniţial pentru atragerea cu capital a companiilor energetice CEZ, GDF Suez Belgia, Enel, RWE, Iberdrola, dar şi ArcelorMittal Romania.
Pentru serviciile de consultanţă respective EnergoNuclear ar plăti un milion de lei, iar ofertele sunt aşteptate până la 11 august.
Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care o pondere de 40% este prețul și 60% componenta tehnică.
Nuclearelectrica (SNN) are o valoare de piață de peste 3,01 miliarde de lei, potrivit capitalizării corespunzătoare prețului acțiunilor la Bursa de Valori București (BVB).