CNBC consideră că șansele adoptării unei decizii globale de reducere a producției de țiței, propunere pe care Rusia a anunțat că o studiază în pregătirea unei reuniuni a statelor OPEC și non-OPEC, sunt inexistente.
În ciuda dificultăților financiare interne, Arabia Saudită dorește cooperarea statelor exportatoare de țiței pentru susținerea pieței petrolului, televiziunea Al Arabiya anunțând duminică faptul că informațiile vehiculate de Rusia, ai cărei oficiali susțin că saudiții au propus reducerea cu 5% a producției de țiței, sunt false.
Al Arabiya a anunțat că propunerea atribuită Arabiei Saudite de către Rusia a fost de fapt formulată de Venezuela și că doar Iraq-ul ar mai susține această acțiune.
Confruntat cu o criză a veniturilor generată de preţul scăzut al petrolului, guvernul saudit a interzis oficial aparatului de stat, încă din octombrie 2015, să facă noi achiziţii de automobile şi mobilier şi a tăiat bugetele de deplasări şi cheltuielile de infrastructură.
Potrivit CNBC, în ciuda măsurilor de austeritate adoptate, Arabia Saudită ar putea ajunge la faliment cel mai devreme în 2018 dacă preţul petrolului rămâne în continuare scăzut.
Multe dintre ţările dependente de veniturile din petrol trebuie să taie masiv din cheltuieli pentru a-şi echilibra bugetul.
Ţări precum Qatar şi Kuweit par să întâmpine cele mai puţine dificultăţi generate de scăderea prețurilor mondiale la țiței.
La polul opus, Libia, unul dintre statele producătoare de petrol aflate în război civil, ar avea nevoie de un preţ al petrolului de 269 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul, potrivit Fondului Monetar Internaţional.
Arabia Saudită are o situaţie internă stabilă şi se află undeva între cele două categorii, beneficiind de resurse vaste de ţiţei, dar şi de rezerve de aproximativ 624 miliarde de dolari la finele lunii decembrie.
Potrivit unor estimări realizate în 2015 de London School of Economics, succesiunea regală, căderea preţurilor petrolului, bonusurile acordate sectorului public, războiul cu Yemen şi ajutorul acordat unor state din regiune (Egipt) au ridicat pragul de rentabilitate al preţului petrolului pentru Arabia Saudită la 110 dolari americani pe baril.
Stabilitatea regatului saudit este datorată în prezent numărului mare de locuri de muncă asigurate de stat, precum şi cheltuielilor publice generoase. Pentru a menţine această situaţie în contextul preţurilor mici la petrol, statul a fost nevoit să recurgă la rezerve și să introducă treptat măsuri de austeritate.
Bugetul Arabiei Saudite pentru anul în curs prevede o reducere a cheltuielilor bugetare cu 13,8% faţă de anul trecut, însă estimările băncii britanice Barclays plasează acest procentaj în jurul a 5%. Pentru 2016, deficitul bugetar este estimat la 12,9%, potrivit băncii.
Pe lângă scăderea cheltuielilor, autorităţile saudite au crescut şi producţia de petrol, la peste 10 milioane de barili pe zi în luna octombrie. Această strategie aduce încasări suplimentare, însă creşte şi presiunea de pe piaţa petrolului, unde în prezent există un excedent de ofertă, iar cotaţia barilului de petrol Brent se situează uşor peste 35 de dolari.