marți

14 mai, 2024

21 ianuarie, 2022

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost sesizat oficial, joi, în legătură cu teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. CNATDCU este singura instituție care atributul de a analiza și de a constata eventual plagiatul în tezele de doctorat, iar sesizarea a fost depusă de deputatul USR Mihai Polițianu.

După Victor Ponta și Mihai Tudose – ambii de la PSD, Nicolae Ciucă este al treilea premier implicat într-un scandal de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, într-un articol PressOne publicat marți, că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

După apariția articolului, premierul Ciucă a anunțat că a decis să ceară analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp, instituția organizatoare de studii de Doctorat în care s-a susținut teza. Această comisie de etică nu are însă atributul de a decide dacă Nicolae Ciucă a plagiat sau nu.


În plus, UNAp îl are ca rector pe Dorin Pleșcan, fostul șef de cabinet al lui Nicolae Ciucă.

Poziția președintelui Iohannis

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Palatul Cotroceni transmite că președintele Klaus Iohannis consideră corectă decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat.

„Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice.

Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit.


Până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în răspunsul Administrației Prezidențiale.

Dacă un politician e dovedit plagiator, trebuie sa dispară din politică”, declara Klaus Iohannis în 10 martie 2016, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.​

Nicolae Ciucă este doctor în Științe militare cu teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care a susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).

CNATDCU este condus în prezent de profesorul Dorel Banabic.

Profesorul universitar Mircea Dumitru, vicepreședinte al CNATDCU, a explicat joi pentru HotNews.ro că urmează să fie delegat din nou unul dintre vicepreședinții insituției pentru a ocupa funcția de președinte interimar, întrucât președintele CNATDCU, Ioan Aurel Pop, care este și președintele Academiei Române, s-a autosuspendat din funcție pentru șase luni.

Mircea Dumitru a declarat că, cel mai probabil, el va fi cel care va ocupa funcția de președinte al Consiliului General, iar în cazul în care va exista o sesizare în această speță, va trebui să o gestioneze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: