duminică

21 aprilie, 2024

12 octombrie, 2016

tobaConsiliul general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a votat miercuri că lucrările de doctorat ale fostului ministru de Interne Petre Tobă și primarului Florentin Pandele (soțul primarului Capitalei, Gabriela Firea), conțin porțiuni masive plagiate din alte teze.

Decizia recomandă ridicarea titlurilor de doctor deținute de cei doi pe baza acestor lucrări și a fost adoptată cu 36 de voturi pentru și doar unul împotrivă (consiliul are 47 de membri).

Nu este o decizie definitivă, ea poate fi contestată de cei doi în termen de 10 zile.


Dacă vor fi contestate și comisia de experți numită va ajunge la aceeași concluzie, va urma un nou vot în Consiliul CNATDCU, după care îi este trimisă ministrului Educației, Mircea Dumitru, cererea de retragere a titlului.

Cursa contracronometru

Senatorii au respins luni cererea președintelui Klau Iohannis de reexaminare a legii care modifică regulile de verificare a acuzațiilor de plagiat, modificări ce elimină CNATDCU din procedură, eliberarea și ridicarea doctoratelor urmând să fie exclusiv de către universități.

Șeful statului are 10 zile pentru a promulga legea, ceea ce ar însemna că Tobă și Pandele au șanse să-și păstreze, deocamdată titlul de doctor. Președintele poate sesiza însă Curtea Constituțională, lucru pe care-l poate face și un grup de parlamentari.

Potrivit deciziei de miercuri a CNATDCU, Petre Tobă și Florentin Pandele au copiat masiv în tezele lor de doctorat.


Reamintim că, pe 7 septembrie, Consiliul general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins rapoartele comisiei anterioare a experților, care concluzionaseră că Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat.

“Cele două rapoarte (de plagiat în cazul lui Tobă și Pandele – n. red.) sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi din păcate au contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice.

De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje, propoziţii sunt preluate din alte surse , dar nu sunt recunoascute ca plagiat. Pe urmă, unele concluzii pot să fie periculoase pentru buna funcţionare, cum îmi place mie să spun, a institutţiei doctoratului la noi în ţară”, a mai precizat vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh.

Experții care au “albit” doctoratele lui Tobă și Pandele:

  • profesorul universitar Țupulan Marin-Claudiu (Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza),
  • conferențiar universitar doctor Mihalache Veronica (Academia de Informații Mihai Viteazu – a SRI)
  • cercetător științific II doctor Niță Cristian (Institutul Național de Studii de Intelligence din cadrul Academiei SRI).

Raportul acestora a fost aspru criticat de mai multe personalități din mediul academic, care consideră că ambele lucrări sunt un plagiat evident și care i-au acuzat pe cei trei experți care au semnat rapoartele că nu au fost obiectivi.

Asociația Ad Astra, a cercetătorilor români din țară și străinătate, a cerut CNATDCU, marți, respingerea rapoartelor. Ei  au criticat concluziile Comisiei de lucru și au avertizat că acceptarea argumentelor celor trei experți nu numai că discreditează CNATDCU, dar creează și un precedent periculos, care va duce la un val de lucrări conținând texte copiate de pe internet și la nepedepsirea acestor practici.

De asemenea, au spus cei de la Ad Astra, experții din aceste două cazuri se fac vinovați de necunoașterea legislației naționale și europene în domeniu.

În aceste două cazuri, Tobă și Pandele, a mai existat o comisie de experți, dar membrii acesteia s-au retras din cauza unor incompatibilități sau conflicte de interese și se discuta apelarea la specialiști străini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: