duminică

28 aprilie, 2024

25 martie, 2024

În România, accesul la servicii de stomatologie este limitat, acestea fiind oferite predominant în cabinete private, întrucât medicilor de profil aflați în contract cu CNAS li se decontează doar 6.000 de lei pe lună, a explicat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În România au existat „politici publice” în domeniul sănătăţii orale, prin anii 2000, când se făceau clătiri cu apă florurată la elevi din patru judeţe, iar rezultatele au fost bune şi au fost consemnate printr-o cercetare ştiinţifică făcută la Iaşi, a mai spus ministrul Rafila, la Conferința dedicată Zilei Mondiale a Sănătății Orale, organizată de Colegiul Medicilor Stomatologi.

În opinia ministrului Rafila, principalele ale serviciilor medicale stomatologice foarte reduse sunt lipsa de educație și lipsa de informare a populației, nu accesibilitatea redusă din cauza prețurilor:


”Lipsa de educaţie, lipsa de informare, cred că sunt unele dintre principalele cauze ale celor trei afecţiuni majore – caria, paradontopatiile şi consecinţele lor. În România, accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată iar medicii stomatologi, care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, au o sumă limitată, cred că 6.000 de lei, pe lună, pentru serviciile stomatologice, ceea ce în mod evident este o sumă mică”. 

(Citește și: România – țara cu cei mai mulți absolvenți în stomatologie. Doar 20% din dentiști în rural, turism dentar în marele urban)

Din cauza lipsei de fonduri, ministrul spune că autoritățile poate doar să dezvolte programe de prevenție

”Noi ce putem să facem de la Ministerul Sănătăţii şi avem şi determinare, este să dezvoltăm programe de prevenţie, începând cu cele care se referă la screeningul pentru copii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea. Aşteptăm de la dumneavoastră propuneri concrete ca să îl ăncepem de anul acesta, timpul este important, mai ales că discutăm de o patologie care afectează în special copiii, iar abordarea trebuie să înceapă din copilărie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, citat de News.ro

Ministrul i-a îndemnat pe medici să invite la reuniuni reprezentanţii autorităţilor locale, comune, oraşele mici, pentru că acolo sunt problemele cele mai mari, accesul la servicii este foarte limitat iar sprijinul sau conlucrarea cu autorităţile locale poate să ducă la dezvoltarea unor servicii, fie în şcoli, la sediul unităţilor administrativ-teritoriale, unde se pot face servicii de medicină dentară.

”Putem să gândim împreună un program care să facă accesibile aceste servicii”, a spus ministrul, fără a prezenta o posibilă soluție în condițiile finanțării mult prea mici. 


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: