miercuri

22 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 februarie, 2021

UPDATE

Corpul de control al premierului va investiga modul de funcționare al Măsurii 3 de granturi pentru IMM-uri, după ce ministrul Economiei a sesizat că mai mult de jumătate din proiectele finanțate sunt pentru achiziția de imobile.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris prim-ministrul Florin Cîțu pe Facebook.


Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, discutase cu premierul   pe această temă.

Știrea inițială

Măsura 3 de ajutor de stat pentru IMM-uri nu îşi atinge scopul pentru care a fost creată, pentru că mai mult de jumătate dintre solicitările finanțate sunt pentru achiziţia de imobile – consideră Claudiu Năsui, ministrul Economiei, într-o postare pe Facebook.

„Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile”, spune ministrul Economiei.


Astfel că, „practic, mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid şi ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente”, mai spune Claudiu Năsui.
Schema de „Granturi pentru investiții” a fost instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Criteriile de eligibilitate nu au prevăzut condiții care să împiedice achiziția de imobile care să nu fie folosite în activitatea firmei.

(Citiți și: „Se lansează schema de ajutor de stat „Granturi pentru investiții”. Înscrierile încep pe 3 decembrie”)

Ministrul Economiei mai evocă în mesajul său și încercarea de a rezolva „cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanţare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri a trebuit să reparăm maşina din mers. Am reuşit să găsim şi finanţare, graţie ministrului Cristian Ghinea. Am reuşit să creştem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenţia să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omişiֲ prima dată”.

Claudiu Năsui mai spune că a „discutat cu premierul soluţii”.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: