duminică

22 mai, 2022

Clasamentul european al risipei: Fiecare român generează o tonă de deșeuri într-un an

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 septembrie, 2020

Fiecare român generează, anual, o tonă de deșeuri, potrivit datelor publicate marți de Eurostat. Informațiile biroului european de statistică iau în calcul risipa de orice fel, mai puțin deșeurile generate de sectorul minier și cel al construcțiilor. În clasamentul european, valabil pentru anul 2018, România se plasează pe unul din ultimele locuri.

Primul loc în top este ocupat de Estonia, cu 9,7 tone de deșeuri pe cap de locuitor. Pe locul doi se află Belgia, cu 3,5 tone, iar pe trei Bulgaria, cu circa 3 tone. Locul patru este ocupat de Olanda, cu 2,6 tone de deșeuri generate în medie, anual, de fiecare locuitor.

Cu doar 700 de kilograme de deșeuri pe cap de locuitor, Letonia se plasează pe ultimul loc în UE la cantitatea de reziduuri generate într-un an, țara fiind precedată de Croația și Cipru, cu 922 și, respectiv, 930 de kilograme, de Malta și Ungaria, cu câte 1,09 tone de deșeuri pe cap de locuitor și de România, cu 1,1 tone de deșeuri pe cap de locuitor.

Un indicator al dezvoltării economice


Datele Eurostat indică faptul că, în ultimii zece ani, cantitatea de deșeuri produse în România s-a redus aproape la jumătate, de la circa 2,3 tone pe cap de locuitor, în 2007  -2008, la aproximativ 1,1 tone, în 2018. Media europeană este de 1,8 tone de deșeuri pe cap de locuitor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cantitatea redusă de deșeuri este și un indicator al gradului de dezvoltare economică. În 2019, în România, PIB-ul pe cap de locuitor era de 9.130 de euro, valoare cu care se plasa pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, cu un PIB per capita de 6.300 de euro.

În majoritatea statelor dezvoltate din UE, cantitatea de deșeuri generată se situează peste media UE sau foarte aproape de media de 1,8 tone de deșeuri pe cap de locuitor. Astfel, Finlanda și Suedia generează, în medie, 2,5, respectiv, 2,1 tone de deșeuri pe cap de locuitor, Olanda – 2,6 tone, Luxemburg – 2,2 tone, Polonia – 2,2 tone, Marea Britanie – 1,8 tone, Germania – 1,8 tone,  Italia  -1,8 tone, Spania – 1,6 tone, Franța – 1,5 tone.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: