joi

25 aprilie, 2024

3 octombrie, 2019

Contractele de împrumut indexat într-o monedă străină, încheiate în Polonia, pot fi invalidate, în anumite condiții, potrivit deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), anunată joi.

„ În contractele de împrumut indexat într-o monedă străină, încheiate în Polonia, clauzele abuzive referitoare la diferența de curs valutar nu pot fi înlocuite cu dispoziții generale ale dreptului civil polonez”, spune decizia CJUE .

Totodată, „în cazurile în care, după eliminarea clauzelor abuzive, natura obiectului principal al acestor contracte se poate schimba, în sensul că acele contracte nu ar mai fi indexate în moneda străină, menținându-se în același timp o rată a dobânzii pe baza ratei acestei monede străine, dreptul Uniunii nu se opune invalidării acestor contracte.


Este de așteptat ca soluția pronunțată de Curtea Europeană să declanșeze un val de procese în Polonia, prin care consumatorii să ceară plata creditelor la cursul de la data acordării.

CJUE a fost sesizată de un tribunal din Varșovia după ce familia Dziubak a reclamat Raiffeisen Bank pentru un contract ipotecar încheiat în zloți polonezi, indexat în franci elvețieni.

Problemele din România

Situația din România diferă de cea din Polonia, căci creditele au fost acordate direct în CHF și nu în moneda națională cu indexare după cursul valutar.

Două treimi din debitorii care au solicitat și acceptat conversii sau restructurări beneficiaseră de conversii și ceilalți de restructurări.


Procesele din România privind creditele în franci elvețieni așteaptă o nouă decizie a CJUE, unde judecătorii Curții de Apel din Cluj au cerut lămuriri.

Interpretările unei pronunțări anterioare a CJUE întro speță similară (cazul Andriciuc) au dus la sentinţe favorabile băncilor în proporție de 95%, potrivit Digi24.

Creditele în franci elvețieni (CHF) au fost foarte atractive și în România din cauza dobânzilor relativ mici, iar băncile au profitat de atractivitate și de ignoranța clienților în materie de riscuri valutare.

Atractivitatea s-a schimbat în coșmar atunci când, în timpul crizei declanșate în 2008, francul elevețian s-a apreciat foarte mult (fiind o monedă de refugiu pentru investitori), iar banca centrală elvețiană intervenit pentru ca exporturile țării să nu mai fie afectate.

Sarcina datoriei în CHF a crescut până la niveluri greu de suportat, iar debitorii s-au adresat instanței atât în România cât și în celelalte țări din regiune.

Numărul persoanelor fizice debitoare în CHF din România se redusese cu 86% până la la 20.651 în doi ani până noiembrie 2018, depeste 3 ori față de noiembrie 2014, potrivit datelor Băncii Naționale.

Soldul acestor credite scăzuse cu 1,8 miliarde lei, până la 3,4 miliarde lei, de la 5,2 miliarde de lei, în perioada decembrie 2016 – noiembrie 2018.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: