Cîțu neagă orice responsabilitate legată de comenzile uriașe pentru vaccin
miercuri

27 octombrie, 2021

Premierul Cîțu îi face responsabili de achizițiile de vaccinuri pe miniștrii sănătății. Legea zice altceva

22 septembrie, 2021

„Foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul dezinformări (…) Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare” a declarat premierul Florin Cîțu miercuri, la o zi după ce DNA a confirmat că a fost deschis un dosar penal in rem (privind faptele) referitor la modalitatea de achiziționare a vaccinurilor anti-Covid.

Cele 120 de milioane de doze comandate de România au fost antamate la cererea premierului Florin Cîțu, potrivit foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Alexandru Nazare.

În conferința de presă de la finalul ședinței de guvern de miercuri, premierul a negat orice responsabilitate legată de comenzile de vaccinuri, argumentând că toate comenzile au fost semnate de miniștrii Sănătății:

 • Foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul dezinformări. Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății.
 • Comenzile au fost semnate de mai mulți miniștri: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu și dna Ioana Mihăilă și eu când am fost ministru interimar, astfel:
 • Vlad Voiculescu – 29 de milioane
 • Nelu Tătaru – 33 de milioane
 • Eu – 4 milioane
 • Ioana Mihăilă pentru 21.000 de doze.

Vlad Voiculescu, unul dintre cei vizați de Florin Cîțu, a acuzat însă că toate deciziile privind comenzile au fost luate de premier, Ministerul Sănătății fiind doar ordonatorul de credite prin care s-au materializat contractele:

Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea), iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze (…)

În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze.

Ministrul Sănătății a jucat rolul de simplu ordonator de credite, fără nicio putere de decizie, și în ceea ce privește salarizarea personalului din centrele de vaccinare. Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), al cărui președinte este Valeriu Gheorghiță (MApN), are toate responsabilitățile legate de vaccinare, conform reglementărilor în vigoare:

 • informare și comunicare pentru personalul medico-sanitar și populația generală
 • comunicare în situații de criză
 • organizarea centrelor de vaccinare și coordonarea derulării activității acestora
 • asigurarea procesului logistic necesar desfășurării activităților aferente procesului de vaccinare
 • identificarea nevoii de resurse umane necesare pentru echipele de vaccinare
 • elaborarea de proceduri de lucru necesare implementării în mod unitar a activităților legate de procesul de vaccinare.

Trei dintre miniștrii nominalizați de Florin Cîțu – Vlad Voiculescu, Alexandru Nazare și Ioana Mihăilă – au contestat oficial, în ședințele de guvern și prin documente  prezentate prmeierului și Executivului – deciziile premierului referitoare la suplimentarea continuă a dozelor de vaccin.

Vlad Voiculescu și Alexandru Nazare (fost ministru al Finanțelor, PNL) au fost demiși după mai multe conflicte, pe diverse subiecte, cu premierul.

(Citiți și: „DNA investighează de ce a comandat guvernul 120 de milioane de vaccinuri”)

Legea: premierul este coordonatorul suprem al campaniei de imunizare, al strategiei privind achiziția de vaccinuri și de convingere a populației să se imunizeze

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a fost înființat prin Decizia nr. 385 din 20 noiembrie, care prevede că întreaga activitate îi este subordonată premierului:

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr