„Foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul dezinformări (…) Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare” a declarat premierul Florin Cîțu miercuri, la o zi după ce DNA a confirmat că a fost deschis un dosar penal in rem (privind faptele) referitor la modalitatea de achiziționare a vaccinurilor anti-Covid.
Cele 120 de milioane de doze comandate de România au fost antamate la cererea premierului Florin Cîțu, potrivit foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Alexandru Nazare.
În conferința de presă de la finalul ședinței de guvern de miercuri, premierul a negat orice responsabilitate legată de comenzile de vaccinuri, argumentând că toate comenzile au fost semnate de miniștrii Sănătății:
- Foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul dezinformări. Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății.
- Comenzile au fost semnate de mai mulți miniștri: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu și dna Ioana Mihăilă și eu când am fost ministru interimar, astfel:
- Vlad Voiculescu – 29 de milioane
- Nelu Tătaru – 33 de milioane
- Eu – 4 milioane
- Ioana Mihăilă pentru 21.000 de doze.
Vlad Voiculescu, unul dintre cei vizați de Florin Cîțu, a acuzat însă că toate deciziile privind comenzile au fost luate de premier, Ministerul Sănătății fiind doar ordonatorul de credite prin care s-au materializat contractele:
Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea), iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze (…)
În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze.
Ministrul Sănătății a jucat rolul de simplu ordonator de credite, fără nicio putere de decizie, și în ceea ce privește salarizarea personalului din centrele de vaccinare. Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), al cărui președinte este Valeriu Gheorghiță (MApN), are toate responsabilitățile legate de vaccinare, conform reglementărilor în vigoare:
- informare și comunicare pentru personalul medico-sanitar și populația generală
- comunicare în situații de criză
- organizarea centrelor de vaccinare și coordonarea derulării activității acestora
- asigurarea procesului logistic necesar desfășurării activităților aferente procesului de vaccinare
- identificarea nevoii de resurse umane necesare pentru echipele de vaccinare
- elaborarea de proceduri de lucru necesare implementării în mod unitar a activităților legate de procesul de vaccinare.
Trei dintre miniștrii nominalizați de Florin Cîțu – Vlad Voiculescu, Alexandru Nazare și Ioana Mihăilă – au contestat oficial, în ședințele de guvern și prin documente prezentate prmeierului și Executivului – deciziile premierului referitoare la suplimentarea continuă a dozelor de vaccin.
Vlad Voiculescu și Alexandru Nazare (fost ministru al Finanțelor, PNL) au fost demiși după mai multe conflicte, pe diverse subiecte, cu premierul.
(Citiți și: „DNA investighează de ce a comandat guvernul 120 de milioane de vaccinuri”)
Legea: premierul este coordonatorul suprem al campaniei de imunizare, al strategiei privind achiziția de vaccinuri și de convingere a populației să se imunizeze
Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a fost înființat prin Decizia nr. 385 din 20 noiembrie, care prevede că întreaga activitate îi este subordonată premierului:
- Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, se înființează Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, denumit în continuare Comitetul, organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.
- Conducerea Comitetului este asigurată de un președinte, precum și de un vicepreședinte, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, desemnați prin decizie a prim-ministrului.
- În exercitarea atribuțiilor, președintele Comitetului emite instrucțiuni de implementare și elaborează rapoarte și analize, pe care le înaintează prim-ministrului.
- La lucrările Comitetului participă consilierul de stat din cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului cu atribuții în domeniul sănătății și consilierul de stat din cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
- Comitetul elaborează Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, care se prezintă prim-ministrului și se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătății, al ministrului afacerilor interne, al ministrului apărării naționale și al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, respectiv elaborează Planul de acțiune care se înaintează prim-ministrului.
- La finalul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Comitetul întocmește un raport, care se prezintă prim-ministrului.