Cipru / Negocierile de reunificare s-au blocat - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Cipru / Negocierile de reunificare s-au blocat

22 noiembrie, 2016

no-man-landLiderii ciprioți grec și turc au încheiat fără succes luni noapte negocierile de reunificare a statului. După 2 zile de discuții purtate în Elveția, președintele cirioți grec- Nicos Anastasiades- și cel cipriot turc- Mustafa Akıncı- nu au reușit să cadă de acord asupra teritoriilor pe care le vor controla după reunificare- Ciprul vizează organizarea pe structură federală.

Chestiunea granițelor este sensibilă în special pentru partea cipriotă turcă, care ar trebui să renunțe la anumite teritorii ocupate începând cu 1974, dată la care insula a fost divizată cu o zonă aflată sub controlul Națiunilor Unite. Ciprioții greci cer să controleze un teritoriu de o dimensiune care să reflecte proporția populației și economiei sale și solicită returnarea unor localități de importanță specială pentru ei.

cipruPotrivit presei internaționale, chestiunea garanțiilor de securitate ar fi un capitol de negociere și mai dificil- Turcia ar trebui să își retragă cei peste 30.000 de soldați staționați în insulă după invazia de acum 42 de ani și să renunțe la statutul de garant de securitate.


Anastasiades, al cărui guvern este recunoscut universal cu excepția Turciei, și Akıncı, al cărui guvern este recunoscut numai de Turcia, poartă discuții de un an și jumătate în încercarea de a ajunge la un compromis.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Reunificarea insulei ar urma să fie decisă prin două referendumuri simultane, în 2017.

”În ciuda celor mai bune intenţii, ei nu au reuşit să ajungă la convergenţele de criterii necesare pentru ajustarea teritorială, care ar deschide calea spre ultima rundă de negocieri. Cele două părţi au decis să se întoarcă pe insula cipriotă şi să reflecteze cu privire la ce vor face în viitor”, se arată într-o declaraţie a Naţiunilor Unite.


citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. E o greșeală în text. Guvernul cipriot turc nu este recunoscut DECÎT de Turcia. Deci, nu are cum să fie recunoscut universal…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. E o greșeală în text. Guvernul cipriot turc nu este recunoscut DECÎT de Turcia. Deci, nu are cum să fie recunoscut universal…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr