joi

25 aprilie, 2024

7 august, 2019

Cipru a cerut Comisiei Europene să ajute în relocarea a 5.000 de solicitanți de azil în alte state membre UE. Într-o scrisoare trimisă luni comisarului pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, și altori lideri europeni, ministrul cipriot de Interne, Constantinos Petrides, descrie gravitatea situației în care se află migranții care apar din ce în ce mai mulți pe insulă și acuză Turcia că nu cooperează în gestionarea acestui fenomen.

Constantinos Petrides cere în scrisoare statelor membre ”să își respecte angajamentele asumate” în materia migrației, scrie Politico.

Cipru a înregistrat în ultimii 2 ani o creștere dramatică a  numărului de azilanți și de migranți, deținând în prezent recordul european de solicitanți de azil raportat la populația țării. Cipru nu a participat la schemele anterioare europene de relocare a refugiaților, ale căror principali beneficiari au fost Grecia și Italia.


Potrivit statisticilor comunicate la Bruxelles de către ministrul cipriot de Interne, în primele 6 luni ale anului 2019, numărul celor sosiți în Republică a crescut cu 130% față de anul trecut, în ciuda eforturilor depuse de stat pentru protejarea granițelor și reducerea migrației.

Cel mai mare procent de nou sosiți în Cipru provin din Turcia, în special prin zona de nord a insulei aflată sub ocupația Ankarei, ceea ce face imposibilă orice încercare de a reduce fluxurile de migrație, a scris Constantinos Petrides.

Turcia a încheiat cu UE, în 2016, un acord  prin care se angajează să împiedice azilanții să ajungă în spațiul comunitar, dar Ankara nu face eforturi în ceea ce privește Cipru.

Politico scrie că nu este foarte clar cum va răspunde Uniunea Europeană solicitării formulate de Cipru. Un purtător de cuvând al Comisiei a afirmat că executivul european încă nu a primit scrisoarea ministrului de Interne cipriot, dar a asigurat că ”va fi analizat conținutul scrisorii imediat ce va fi primită”. Oficialul a mai precizat că Bruxelles-ul ”urmărește foarte atent situația din Cipru, iar ajutorul a fost deja mărit, atât financiar cât și operațional”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: