marți

16 aprilie, 2024

15 iunie, 2021

Sistemul de facturare electronică va fi funcționat de la începutul anului viitor, cel puțin pe axa business-to-business (în relația dintre companii), a declarat marți ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.

”Există o echipă interinstituțională care lucrează la proiectul e-facturare. Sunt mulțumit de modul în care avansăm și promisiunea este că începând cu ianuarie 2022 România va avea un sistem de facturare electronică, funcțional cel puțin pe axa business-to-business”, a declarat Ciprian Teleman în cadrul conferinței Un an de marș al digitalizării: Administrația – de la basic la nivelul următor, organizată marți de CursDeGuvernare.ro.


Sistemul de facturare electronică face parte din lista de proiecte de digitalizare pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a angajat să le implementeze în perioada 2021-2024 pentru a reduce decalajul fiscal la TVA cu până la 10% și a majora ponderea veniturilor colectate cu 2,5% din PIB.

Concret, ANAF vizează ”implementarea platformei informatice business-to-business pusă la dispoziția companiilor pentru emiterea și primirea facturilor, corelată cu un sistem complex de analiză privind obligațiile și veniturile fiscale”.

Actual premier, Florin Cîțu, a anunțat implementarea facturării electronice încă din primăvara anului trecut, când era ministru de finanțe. În cadrul unei intervenții de la începutul unui ședințe de guvern din decembrie 2020, Florin Cîțu a precizat că introducerea acestui mecanism, inspirat din modelul italian, ar reduce semnificativ evaziunea fiscală, generând venituri suplimentare de 2% din PIB.

”Italia este ţara unde am văzut cele mai bune rezultate. Introducerea facturii electronice a dus la venituri mai mari la buget cu aproape 2 puncte procentuale, asta înseamnă pentru noi 20 de miliarde ( de lei – n. red.) care vor veni în buget prin introducerea acestui sistem”, a precizat el la acea dată.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: