vineri

28 ianuarie, 2022

Toate școlile vor începe săptămâna viitoare cu prezență la clasă – au fost modificate criteriile de trecere în online

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2022

Toate școlile vor începe săptămâna viitoare cu prezența la clasă, după ce autoritățile au modificat criteriile de trecere în online – a fost eliminat criteriul ratei de vaccinare de peste 60% a angajaților dintr-o școală sau grădiniță, precum și criteriul incidenței cazurilor Covid-19 din localitate.

În locul acestor criterii cumulate a fost introdus cel al gradului de ocupare a paturilor de spital destinate pacienților Covid-19 din județul în care se află școala. Se trece în online atunci când sunt ocupate peste 7% din numărul de paturi.

În acest moment, rata de ocupare la nivel național este de 16%, dar există și județe cu rată de doar 3%, conform informațiilor oferite vineri, în cadrul conferinței de presă a ministrului Educației – Sorin Cîmpeanu, și a ministrului Sănătății – Alexandru Rafila.


”Am reflectat împreună cu INSP să găsim o soluție rezonabilă care să permită deschiderea, funcționarea școlilor, și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemului de sănătate. Infecția se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii depinde de funcționarea școlilor. Am prevăzut o situație în care școlile dintr-un județ se închid atunci când 75% din paturile destinate COVID-19 sunt ocupate.

Situația de astăzi variază între 34% în județul Suceava și Cluj 28%. Pentru București și Ilfov – 16% și la nivel național gradul mediu de ocupare al paturilor este de 16%”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În București, peste 50 de școli ar fi început săptămâna viitoare în sistem online, dacă nu se renunța la criteriile legate de incidența îmbolnăvirilor și la rata vaccinării.

Măsura a fost decisă în contextul în care varianta omicron a SARS-CoV-2 se răspândește accelerat și are o rată de șase ori mai mare a transmisibilității, comparativ cu tulpina delta, dar provoacă forme mai ușoare ale bolii Covid-19, ce ne necesită rar internarea, și se negativează mai repede.

Principalele declarații din conferința de presă a celor doi miniștri:

  • Se păstrează regulă intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea suspendată.
  • Cursurile cu prezență fizică ale unei clase se suspendă când sunt identificate trei cazuri de infectări cu noul coronavirus, în loc de un sigur caz, precum în prezent.
  • Regiunea București – Ilfov este tratată ca o singură unitate administrativă.
  • Ziua de referință va fi joi, nu vineri, iar săptămâna nu se va mai fragmenta dacă se va depăși gradul de 75% și se va trece în online.
  • Informațiile necesare pentru ca fiecare CA din școli să ia decizia pentru săptămâna ce urmează vor fi afișate pe site-ul Ministerului Educației și pe site-urile inspectoratelor județene.
  • Testarea elevilor și a profesorilor va fi reluată imediat ce vor ajunge în școli testele, în maxim trei săptămâni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr