miercuri

17 aprilie, 2024

15 februarie, 2024

Comisia Europeană, în prognoza de iarnă publicată joi, a revizuit în scădere avansul economic al României în 2023 la 1,8%, cu 0,4 puncte procentuale sub prognoza de toamnă și mai puțin decât prima estimare semnal a PIB-ului de 2%, anunțată miercuri de INS.

De asemenea Comisia a revizuit în scădere și prognoza de creștere economică pentru anul 2024, la 2,9%, de la 3,1%, estimată în toamnă. Inflația va coborî la 5,8% la sfârșitul acestui an, revizuită ușor în scădere față de prognoza anterioară.

O ”radiografie” a economiei românești din 2023

În 2023, economia României a beneficiat de o creștere puternică a formării brute de capital fix, stimulată de investițiile finanțate de UE în infrastructura publică, ce a compensat încetinirea consumului populației și reducerea stocurilor, în timp ce contribuția negativă a exporturilor nete la formarea PIB s-a diminuat


„Inflația ridicată și creșterea anemică a creditului privat au restrâns consumul privat în 2023, în timp ce cererea de pe piețele externe a fost slabă”, se arată în raportul CE.

O piață a muncii solidă și creșterea salariului minim în două runde au atenuat scăderea veniturilor reale disponibile ale gospodăriilor. După un al treilea trimestru slab în 2023, indicii pe termen scurt sugerează că economia și-a recăpătat un relativ impuls în ultimele luni ale anului 2023, pe fondul revenirii vânzărilor cu amănuntul, a serviciilor și a activității în construcții.

Consumul urmează să își revină în 2024

Această redresare și ușoarele îmbunătățiri ale unor indicatori privind încrederea în economie sunt de bun augur pentru activitatea economică în 2024, consideră CE. Susținut de perspectivele unei creșteri mai puternice a creditului privat și de majorarea continuă a veniturilor reale disponibile, PIB-ul real ar urma să crească cu 2,9% în 2024, ușor mai încet decât se preconiza în toamnă.

În timp ce consumul privat ar urma să se accelereze, investițiile vor rămâne principalul contributor la creșterea PIB și în acest an.


Politica monetară ar urma să rămână restrictivă în 2024 și să se relaxeze doar treptat, pe măsură ce presiunile inflaționiste se vor diminua. Această relaxare a condițiilor monetare și financiare, însoțită de o cerere externă mai puternică, ar trebui să conducă la o creștere reală a PIB-ului de 3,2% în 2025, de asemenea ușor sub previziunile din toamna anului 2023.

Inflația: Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a încetinit până la 7% în luna decembrie a anului trecut, ceea ce a redus inflația generală în 2023 la 9,7%, de la 12% în 2022. O diminuare a inflației poate fi atribuită unei încetiniri semnificative a creșterii creditării private pe fondul unei politici monetare restrictive, precum și scăderii prețurilor la energie și alimente.
Inflația de bază, exceptând energia și alimentele, a scăzut în ritm mai lent și a rămas peste inflația generală la sfârșitul anului 2023, cu o creștere puternică a prețurilor serviciilor și ale produselor nealimentare.

Cu excepția unei scurte pauze la începutul anului 2024, ca urmare a unor majorări ale impozitelor indirecte, creșterea prețurilor ar trebui să încetinească în continuare pe parcursul orizontului de prognoză. Se preconizează că inflația medie anuală IAPC se va situa la 5,8% în 2024, înainte de a încetini la 3,6% în 2025, în linii mari neschimbată față prognoza de toamnă. Cu toate acestea, riscurile sunt înclinate către un proces dezinflaționist mai gradual dacă salariile și pensiile continuă să crească rapid.

Comisia Europeană a redus estimările și pentru UE27 și zona euro

După o creștere redusă anul trecut, aproape o stagnare, economia UE a intrat în 2024 pe o poziție mai slabă decât se anticipa.

Prognoza interimară de iarnă a Comisiei Europene revizuiește creșterea atât în UE, cât și în zona euro la 0,5% pentru 2023, de la 0,6% cât era în prognoza de toamnă, și la 0,9% (de la 1,3%) în UE și 0,8% (de la 1,2%) în zona euro în 2024. În 2025, se așteaptă în continuare o dinamizare a activității economice la1,7% în UE și la 1,5% în zona euro.

Inflația este programată să încetinească mai repede decât se prevedea în toamnă. În UE, se estimează că indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) va scădea de la 6,3% în 2023 la 3,0% în 2024 și 2,5% în 2025. În zona euro, este de așteptat să scadă de la 5,4% în 2023 la 2,7 % în 2024 și la 2,2% în 2025.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: