Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, la AmCham CEO Business Forum, că în 2024 nu se vor mări taxele și impozitele, că România se va încadra în coordonatele financiare stabilite cu Comisia Europeană și că la alegerile din acest an nu vor avea câștig de cauză demagogia și populismul. În acest sens a amintit comasarea alegerilor și devansarea scrutinului prezidențial ca pe o șansă pentru viitorul economiei și continuarea marilor proiecte de investiții.
„Vă propun să dezvoltăm împreună cinci obiective de investiţi strategice şi mecanismele de finanţare cele mai adecvate. Noi venim cu reglementări eficiente pentru facilitarea afacerilor, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite. Adăugam investiţii publice record din fonduri europene, buget şi surse atrase, scheme de ajutor de stat, garanţii, granturi şi alţi stimuli economici. Dumneavoastră, investitorii americani, veniţi şi participaţi, pe lângă know how şi tehnologie, cu specialişti şi investiţii private, cu inovare şi potenţial de export”, transmis şeful Executivului.
Marcel Ciolacu a precizat că a setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie şi pentru următorii 4-5 ani.
”Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene şi de la bugetul de stat. România nu mai are timp de proiecte mici! Dinamica economică şi provocările de Securitate sunt atât de mari încât este nevoie să ardem etape şi să accelerăm proiecte majore. Iar pentru proiecte majore este nevoie de parteneri precum dumneavoastră, corporaţii mari cu experienţă solidă în spate”, a spus Ciolacu.
România – hub energetic regional
Premierul a meenţionat că ”nu doar că avem la îndemână banii necesari,dar avem şi un nou cadru al parteneriatului public-privat pe baza căruia putem lansa asemenea proiecte”. ”Cloud-ul guvernamental, care este pilonul digitalizări administraţiei de stat, este unul dintre cele mai relevante exemple. Însă nu este singurul. Ridicăm zeci de noi spitale, avem nevoie de aparatură medicală de ultimă generaţie şi de training pentru personalul medical. Avem şansa de a deveni un hub energetic regional, cu cel mai bun mix de producţie din zonă. Gazul din Marea Neagră, energia nucleară şi eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului. Sunt realităţi concrete pe care mă aştept să le transformăm împreună în proiecte de afaceri”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus că ”investiţiile nu se pot face doar pe vorbe”.
„Nu mărim taxele”
”Este nevoie de garanţii ferme şi de predictibilitate. De aceea, vin astăzi în faţa dumneavoastră cu o dublă garanţie, atât fiscal-bugetară, cât şi de ordin politic. NU mărim taxele! NU ieşim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! NU ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a anunţat premierul.
Premierul a precizat că, ”pentru a nu periclita atingerea acestui dublu obiectiv naţional strategic – finalizarea PNRR şi aderarea la OCDE, a luat săptămâna trecută o decizie politică esenţială alături de partenerii de guvernare”.
„Fără demagogie și populism”
”Simplificarea calendarului electoral prin comasarea alegerilor şi devansarea scrutinului prezidenţial dă României şansa de a-şi proteja viitorul economic şi a-şi continua marile proiecte de investiţii. Astfel, în loc de adversitatea electorală, am ales stabilitatea socială! Iar garanţia pe care v-o ofer ca premier şi lider de partid este că, la finalul acestui calendar electoral, România va respinge demagogia şi populismul! România va avea şi dincolo de 2024 o guvernare solidă, pe aceleaşi coordonate democratice! O guvernare în care investitorii străini îşi pot derula proiecte într-un climat de concurenţă reală, luptă contra evaziunii şi mai puţină birocraţie administrativă”.
„Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace! Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta așa:
- În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023;
- Un câștig salarial mediu brut de 2000 euro pe lună și un salariu minim brut de 1200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european;
- Să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB;
- Să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro;
- Să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est depășind Polonia la indicatorii privind convergența economică”, a susținut premierul.
***