9 noiembrie, 2018

UPDATE: LA ICCJ a ajuns, după tragerea la sorți, avocatul lui Liviu Dragnea a depus o cerere de amânare a tragerii la sorți a completurilor, până după motivarea deciziei de miercuri a CCR.

Aceasta i-ar aduce liderului PSD o nouă tergiversare a apelului în urma căruia se va afla dacă va face sau nu închisoare. Pe de altă parte, i-ar putea crește șansele de a nimeri un complet cu judecători mai puțini intransigenți.

La Curtea Supremă există peste 30 de judecători pe penal, din care sunt trași la sorți cei 10 care compun cele două completuri, precum și cei 10 supleanți.


În solicitare se arată, potrivit Digi24, că motivarea CCR va da o dezlegare cu privire la numărul de membri ai completelor de judecată care trebuie trași la sorți – toți sau doar președintele completului cu care a intrat în apel. Este vorba de tragerea la sorți a poziției de președinte, ocupate acum de Iulian Dragomir.

Ceilalți patru ar trebui în componența completului.

***

Înalta Curte de Casație a tras la sorți membri celor două completuri penale de cinci judecători, care judecă apelurile în cazul infracțiunilor comise de demnitari și magistrați.


Reamintim că CCR a cerut reformarea de îndată a completurile de cinci, prin tragerea la sorți a tuturor judecătorilor care le compun, și nu doar a patru dintre ei.

Este o decizie ce ar putea avea repercusiuni și asupra tuturor proceselor încheiate, începând cu 2014.

În cazul dosarelor aflate în judecată, precum cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat anul acesta la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, ele se vor relua cu noii judecători, stabiliți vineri.

Tragerea la sorți, o problemă administrativă a Curții Supreme, a fost transmisă în direct de mai multe televiziuni, pentru prima oară în istorie, ceea ce arată miza existentă.

„Sper ca după acest episod să se sfârșească epopeea completurilor de cinci, dar am dubii,” a declarat Cristina Tarcea, președintele ICCJ, la finalul procedurii de tragere la sorți.

Completul care-l va judeca pe Liviu Dragnea, Secția I Penal, este format din:

1. Cosma Rodica – a respins o cerere de arestare a lui Radu Mazăre, a fost unul dintre cei doi judecători care au fost pentru achitarea lui Gigi Becali în schimbului de terenuri cu MApN și l-a achitat pe fond pe fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu.

2. Șelaru Valentin Horia – fost asistent al Codruței Kovesi, la DNA, el a devenit judecător în 2013, iar de atunci a judecat mai multe dosare grele. Era membru supleant al vechiului complet de cinci de la această secție.

3. Neniță Simona Cristina – alături de Rodica Cosma, a anulat condamnarea primarului Mircia Gutău, din Râmnicu Vâlcea, și au dispus rejudecarea dosarului acestuia. De asemenea, a dosarul de plagiat al lui Victor Ponta, a anulat interceptările din dosarul fostului președine al CJ Argeș, Constantin Nicolescu și al deputatului Mircea Drăghici obținute în baza mandatului de siguranță națională.

4. Vasile Francisca Maria – a făcut parte din completurile care au pronunțat mai multe condamnări ale unor politicieni cunoscuți – Relu Fenechiu, Monica Iacob Ridzi, Gigi Becali. A cerut condamnarea lui tudore Chiuariu, spre deosebire de Cosma Rodica. A făcut parte din completul care a ordonat redeschiderea unei părți din Dosarul Tel Drum închis în 2013.

5. Ilie Ioana Alina – a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în Dosarul Trofeul Calității.

Miza lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a fost condamnat în iulie la trei ani și șase luni cu executare în Dosarul angajărilor fictive.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat suspendarea din Dosarul Referendum, în care a fost condamnat la doi ani cu suspendare. Din contopirea celor două pedepse a rezultat condamnarea la 3 ani și 6 luni.

Obiectul dosarului – Liviu Dragnea ar fi convins-o pe Floarea Alesu, fostă directoare a Direcției Județene de Protecția Copilului Teleorman să mențină în funcție două angajate care nu au lucrat nici măcar o zi în această instituție. Ele au încasat salarii de bugetari, dar au lucrat la organizația PSD Teleorman, ca secretare ale liderului organizației, Liviu Dragnea,pe atunci președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: