miercuri

17 aprilie, 2024

6 iunie, 2014

Ministerul pentru Societatea Informaţională a revocat vineri, în AGA, cinci din cei şase membri ai Consiliului de Administraţie al Poştei, pentru că au aprobat un act adiţional la contractul colectiv de muncă prin care vor fi majorate salariile, potrivit MEDIAFAX.

„A rămas doar reprezentantul Fondului Proprietatea şi a fost demisă partea CA-ului care a aprobat actul adiţional la contractul colectiv de muncă prin care s-au majorat salariile. A fost numit un Consiliu de Administraţie provizoriu din care, pe lângă reprezentantul FP, fac parte printre alţii Ludwik Sobolewski (directorul general al BVB – n. red.) şi Dante Stein (fost consilier al premierului Ponta – n. red.). Preşedintele noului Consiliu va fi ales într-o primă şedinţă de CA”, au declarat pentru MEDIAFAX surse ce au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Au fost revocaţi: Adrian Apolzan – preşedinte CA, Ion Smeeianu – directorul general al companiei, Dinu Sava Malacopol, Gelil Eserghep şi Andreea Dana Stănescu.


Reprezentantul Fondului Proprietatea, Adrian Cighi, se regăseşte şi în noua componenţă a Consiliului.

Potrivit unor surse MEDIAFAX, postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei Poşta Română i-ar fi fost propus directorului general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski.

Managementul Poştei Române şi sindicatul au încheiat în urmă cu aproape două săptămâni un protocol care prevede o creştere a salariilor cu 150 de lei brut, majorare condiţionată de creşterea veniturilor companiei, de limitele prevăzute în buget şi de procesul de normare a activităţii, astfel că protestele salariaţilor au încetat.

Ca urmare a acestui protocol, pentru angajaţii din clasele 0-21, salariul va creşte cu 50 lei brut începând cu 1 august, urmând o majorare de 100 lei brut începând cu 1 octombrie, iar pentru angajaţii din clasele 22-50 suma de 150 lei brut începând cu 1 octombrie.


De asemenea, protocolul vizează angajarea de salariaţi pe posturile vacante, conform rezultatelor normării în curs de desfăşurare, acordarea de sporuri salariale, aprovizionarea cu rechizite şi consumabile, achiziţionarea de uniforme pentru poştaşi şi alte măsuri menite a îmbunătăţii condiţiile de muncă ale angajaţilor companiei.

Creşterile salariale vor fi operate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu aprobarea Ministerului Finanţelor Publice, la prima rectificare bugetară.

Poşta Română este de şase luni pe profit, iar profitul operaţional pentru primul trimestru al acestui an este 22,5 milioane lei.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil. Compania are o reţea teritorială de 5.687 de unităţi şi 27.305 de angajaţi. Acţionarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională – 75% şi Fondul Proprietatea – 25%.

Poşta avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei.

În perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi în fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

Trei Consilii de Administraţie schimbate în 10 zile

Consiliul de Administraţie al CFR Marfă a fost demis miercuri seara, în urma unei şedinţe-maraton cu acţionarii companiei şi după un an şi două luni de activitate.

Peşedintele demis al Consiliului, Liviu Radu, a preluat mandatul de preşedinte al CA al CFR Marfă în aprilie, după demisia lui Mustafa Aysun.

O măsură similară a fost adoptată, săptămâna trecută, şi în cazul CN Aeroporturi Bucureşti.

Demiterea CA s-a făcut în prezenţa ministrului Dan Şova, care a venit la şedinţa AGA însoţit de executor judecătoresc şi reprezentanţi ai Poliţiei, pentru a impune această demitere. Administratorul Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la CN Aeroporturi Bucureşti, a blocat la Registrul Comerţului înscrierea organismului provizoriu de conducere.

Preşedintele demis al CA Aeroporturi Bucureşti, Radu Merica, se gândeşte la o acţiune în judecată, după modelul acţiunii formulate de fostul CA de la Tarom.

Conform HotNews, pentru a evita acţiuni în justiţie bazate pe încălcarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, ministrul Dan Şova a comunicat reprezentanţilor FMI-BM-CE, aflaţi în misiune de evaluare a acordului stand-by, că vrea să scoată companiile controlate de Ministerul Transporturilor de sub incidenţa Ordonanţei 109.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: