La obiect

Cât de realistă este o mai mare implicare a NATO în Orientul Mijlociu – cifre la zi ale prezenței militare în regiune

A fost decizia lui Donald Trump să nu escaladeze militar conflictul cu Iran și să mute confruntarea cu Teheran în domeniul economic. ”Plasa de siguranță”… Mai mult

09.01.2020

La obiect

Catastrofalul mecanism de prevenție din Sănătatea românească: studiu de caz – cancerul la sân. Bulgaria stă de 100 de ori mai bine ca noi

Eurostat prezintă un infografic elocvent pentru abordarile din sistemul de sănătate și pentru modul de a gândi al românilor. Care, din acest punct de vedere,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

Deficitul comercial la 11 luni a depășit 7% din PIB: Sectorul de mașini, pe minus de 3 luni

Deficitul comercial pe luna noiembrie 2019 a fost de 1.490,9 milioane euro, cu aproape cinci procente mai mic față de aceeaşi lună a anului trecut,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial

Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele… Mai mult

08.01.2020

Cronicile

Cifre de alarmă. România a ajuns ultima în UE la productivitatea resurselor utilizate

de Marin Pana 6.6.2012

România figurează pe ultimul loc între statele Uniunii Europene la indicatorul de productivitate a resurselor utilizate, cu 0,21 euro pe kilogram. Acest indicator se obține prin raportarea Produsului Intern Brut la consumul intern de materii prime (domestic material consumption, prescurtat DMC în limba engleză).

DMC măsoară cantitatea de materii prime utilizate de o economie și extrase anual din teritoriul național plus importurile în expresie fizică minus exporturile în expresie fizică. Trebuie, însă, reţinut că este vorba despre consumul aparent și nu consumul final, care poate include fluxuri neevidențiate de import și export ale materii prime.

Acest indicator este relevant din două puncte de vedere. Primul se referă la nivelul tehnologic, la intensitatea cu care este transformată materia primă și i se adaugă valoare.

Al doilea vizează dezvoltarea durabilă, conservarea și managementul eficient sau nu al resurselor de care dispune o țară, precum și protejarea mediului în condiții de creștere economică.

Evoluțiile din perioada 2000 – 2009, pentru care Eurostat a finalizat calculele referitoare la productivitatea resurselor, au marcat o evoluție relativ bună a economiei românești în context european dar dezvăluie un punct slab de maximă importanță, și anume trendul negativ al utlizării materiilor prime de care dispunem, în contracurent cu tendința europeană (vezi tabelul).

Desigur, valoarea acestui indicator este puternic dependentă de structura economiei și de sectoarele care predomină iar rezultatele dau o imagine grosieră a eficienței, fiind oarecum hazardat de ordonat state diferite pe baza nivelului absolut. Dar diferențele foarte mari, mergând până la un ordin de mărime, și, mai ales, trendurile la nivel național nu pot fi neglijate.

În afară de România, doar patru state se mai află în teritoriul negativ al evoluțiilor, dar sunt departe de reculul de 40% pe care țara noastră l-a marcat în primul deceniu al acestui secol. Mai mult, plecată de la un nivel aflat la jumătate din cel al României, Bulgaria ne-a depășit de puțin, odată cu îmbunătățirea propriilor performanțe cu aproape 30%.

La polul opus s-au situat Olanda, din partea mai vechilor membri ai UE, cu o creștere impresionantă a eficienței în utilizarea resurselor, ce a dus-o pe prima poziție a clasamentului ad-hoc (chiar peste nivelul Elveției, monitorizată și ea de Eurostat) și Cehia, din partea mai noilor membri, cu un avans similar în termeni procentuali.

Este o temă care ar trebui să ne dea serios de gândit, deoarece nu este totuna să crești folosind tot mai multe resurse, sau să avansezi fără a spori pe măsură sau chiar deloc consumul de materii prime și cu protejarea mediului înconjurător. Condiția necesară a acestui trade-off este tehnlogia eficientă. Dar, pentru a fi și suficientă, trebuie conștientizată populația, pentru nu afecta condițiile de viață actuale și generațiile viitoare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.6.2012

4 comentarii

 1. casandra
  6.6.2012, 6:45 pm

  Deci indicatorul este “productivitatea resurselor utilizate” si reprezinta raportul dintre PIB si consumul intern de materii prime.
  Exista o industrie infloritoare care nu consuma materii prime, nici din intern, nici de la import. Este industria financiar-bancara. Daca anumite jurisdictii functioneaza ca paradisuri bancare sau paradisuri fiscale, cu atat mai mult sunt infloritoare sunt activitatile financiar-bancare in acele jurisdictii si contribuie mai mult la formarea PIB.

  Dintr-o prima analiza a datelor se observa urmatoarele categorii de tari:
  1. Tarile cu o productivitate a resurselor utilizate constant mai mare de 2 in intervalul 2000-2009. Adica, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie. Este nevoie sa mai spunem ceva despre legaturile acestor state cu banii bine dositi si aproape neimpozitati? Este nevoie sa spunem ca industriile financiar-bancare ale acestor state contribuie cu mai mult de 20% la formarea PIB-ului? Acestor state li s-au alaturat, pana in 2009, Franta si Italia. Dar sunt “incepatoare”.

  2. Tarile cu o productivitate a resurselor mai mare de 1. Sunt majoritatea statelor europene care au industrii prelucratoare semnificative, chiar de tehnicitate ridicata. Si, desigur, exporturi serioase si de bunuri, si de servicii. Sunt in acesta categorie tarile harnice (Germania, Danemarca, Austria, Suedia) si, surpriza!, “porcusorii” Spania si Grecia.

  3. A 3-a categorie cuprinde tarile cu o productivitate a resurselor subunitara. Adica, toate tarile nou intrate in UE in valurile 2004 si 2007, la care se adauga Finlanda si Portugalia. Daca despre nou-intratii in UE putem spune ca mai acuza sechele comuniste si despr eportughezi ca sunt “sudici” si poate mai putin seriosi decat “nordicii”, despre finlandezi ca sa spunem? Ca sunt lenesi si “asistati”, ca sunt incapabili de dezvoltare tehnologica, ca sunt prosti?!
  Sunt tari aflate inca la un stadiu de dezvoltare mai mic decat suratele europene, teritorii “de vanatoare” pentru companiile originare in statele dezvoltate. Si, desigur, state in care nici gand sa se dezvolte vreun “paradis”. Tari in care chestiunea preturilor de transfer este timid abordata, chiar daca prin preturile de transfer ele sufera o importanta hemoragie de valoare adaugata, deci de PIB. Daca se supara tarile din primele doua categorii?

  Care ar fi concluzia?
  Ca exista dulai si exista catei. Si sa nu-i confundam pe unii cu altii.
  Si, de asemenea, ca daca am inceta sa fim javre poate ca am observa ca-capitalistii-nostri isi hranesc averile personale din aceasta hemoragie.
  Ca, din motive de suficienta sau incapacitate, nu ne-am pus deloc o tinta ambitioasa, de a ajunge si noi in categoria 2. Nu am utilizat adecvat instrumentarul statului.

 2. octavescu
  9.6.2012, 1:40 pm

  resuscitarea mineritului in vederea exportului de bolovani cu minereu este solutia providentiala; poate nu se va limita la RMGC si Cuprumin.

  chiar daca cifra in discutie este mai mica decat a celorlate tari membre ale ue, probabil ca ea marcheaza un progres incontestabil in raport cu epoca pre-decembrista.

  m-ar fi interesat o comparatie si cred ca poate fi efectuata de catre cei care au acces la datele statistice: probabilitatea ca acestea sa fie corecte si obiective inainte si dupa fenomenul’89 este aceeasi-in opinia mea; in buna masura tine de profesionalismul institutiei respective.

 3. Europa 2020: Stadiul respectării criteriilor » CursDeGuvernare.ro
  3.10.2012, 4:25 pm

  […] (Citește și: România – ultima în UE la productivitatea resurselor utilizate) […]

 4. Anul 2012 în 30 de analize cursdeguvernare.ro » CursDeGuvernare.ro
  2.1.2013, 12:40 pm

  […] 6. Cifre de alarmă : România a ajuns ultima între țările UE la productivitatea resurselor utili… […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Comunitatea internațională decide un embargou al vânzărilor de armament în Libia. Forțele insurgente au blocat producția de petrol

Iulian Soare

Puterile străine reunite la Berlin au convenit duminică întărirea unui embargou al armelor în Libia şi au susţinut un acord fragil de încetare a ostilităţilor.… Mai mult

Stiri

Angajarea răspunderii – Guvernul trimite Parlamentului proiectul privind alegerile în două tururi

Vladimir Ionescu

Guvernul trimite luni în Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, pentru care îşi angajează răspunderea. Conform anunţului făcut încă de săptămâna… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Gazoductul BRUA se va interconecta cu TurkStream prin Bulgaria

Adrian N Ionescu

Gazoductul BRUA, prin care UE își propune să diversifice aprovizionarea Europei cu surse din afara Rusiei, se va putea aproviziona prin Bulgaria cu gaze rusești… Mai mult

Stiri

Productivitatea pe salariat după tipurile de întreprinderi – comerțul înaintea industriei

Marin Pana

Potrivit datelor  INS pentru referitoare la activitatea întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă (date provizorii), cea mai mare productivitate pe salariat în… Mai mult

Stiri

Creștere a natalității la Cluj-Napoca, fără politici demografice speciale. Doar politici de creștere a calității vieții și locuirii

Vladimir Ionescu

În Cluj-Napoca s-au născut cu 25% mai mulți copii în 2019 față de 2008. Tinerii încep din ce în ce mai mult să pună accentul… Mai mult

Stiri

Șeful Poliției Câmpia Turzii iese la pensie la 51 de ani: a fost prins băut la volan

Vladimir Ionescu

Șeful Poliției Câmpia Turzii, Dorel Florian Fodorean, s-a pensionat la 51 de ani, după ce a refuzat, recent, să sufle în etilotest „din motive medicale”,… Mai mult

Digital

Premierul Orban despre digitalizarea ANAF: Ducem problema evaziunii în CSAT, procedurile de licitație vor fi rapide

Adrian N Ionescu

În cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va considera că evaziunea fiscală este o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, Guvernul va… Mai mult