Șefa Băncii Centrale Europene a spus că nu poate deocamdată să declare vitoria împotriva inflației și BCE va rămâne atentă până inflația va reveni la ținta de 2%, transmite Bloomberg.
Chiar dacă șocurile provocate de scumpirea energiei și blocajele din lanțurile de aprovizionare, care în ultimul an au săltat prețurile, s-au stabilizat, piața muncii este încă în curs de ajustare, iar slariile sunt în creștere a declarat Lagarde la Berlin.
„Ne-am confruntat cu un important şoc inflaţionist şi am reacţionat printr-o ajustare importantă a politicii monetare. Efectele acestei ajustări încep să se resimtă şi presiunile inflaţioniste se reduc”, a spus Lagarde.
„Dar drumul pe care îl avem de parcurs nu s-a încheiat. Politica noastră monetară este într-o fază unde trebuie să fim atenţi la diferitele forţe care afectează inflaţia, dar întotdeauna concentraţi pe mandatul nostru privind stabilitatea preţurilor”, a avertizat preşedintele BCE.
Chiar dacă inflaţia anuală (IPC) în zona euro a încetinit până la 2,9%, analiştii se aşteaptă la o nouă creştere în lunile următoare din cauza volatilităţii de pe pieţele energetice. În plus, salariile sunt văzute şi ele ca un risc important care ar putea menţine presiunile la adresa preţurilor pe măsură ce piaţa muncii rămâne rezistentă la slăbiciunile din întreaga economie.
„Având în vedere amploarea ajustării politicii noastre, putem lăsa o anumită perioadă pentru ca să îşi facă simţită efectele”, a concluzionat Lagarde.
Anterior Lagarde a spus că nivelul dobânzilor ar putea rămâne nemodificat “în următoarele trimestre” în timp ce guvernatorul Băncii Franţei, Villeroy de Galhau a spus luni că cel mai probabil costurile cu împrumuturile vor fi păstrate nemodificate „timp de câteva trimestre”.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană și în zona euro au scăzut semnificativ în luna octombrie, arată datele publicate de Eurostat.
În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie, potrivit Eurostat.
Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) şi România (8,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1,7%), Olanda (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1%) şi Danemarca (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,4%).
Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, şi a crescut în cinci ţări.
De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale.
Banca Centrală Europeană vrea să menţină inflaţia la 2% pe termen mediu şi a majorat dobânda de referinţă la un nivel record pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect şi încetinirea creşterii economice în zona euro.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică a informat anterior că rata anuală a inflaţiei (IPC) a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%.
Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 8,3%.
Banca Naţională a României a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie (IPC) pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024. Comparativ, în luna august, BNR estima o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului 2023 şi una 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.
De asemenea, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârşitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, ediţia din noiembrie 2023.
***