sâmbătă

27 aprilie, 2024

27 august, 2014

Şefa FMI, Christine Lagarde, este investigată oficial de magistraţii francezi pentru neglijenţă într-un dosar de fraudă care datează din anul 2008, perioadă în care actualul şef al FMI a fost ministru al finanţelor în guvernul de la Paris.

Avocatul Yves Repiquet a declarat Reuters că Lagarde, care în această săptămână, având calitate de martor, a fost chestionată de magistraţi pentru a patra oară în respectivul dosar, consideră că plasarea sa sub investigaţie este nefondată.

“Vom face apel”, a declarat avocatul Repiquet, care a precizat că Lagarde, care trebuie să revină miercuri la sediul FMI din Washington, nu intenţionează să demisioneze de la conducerea Fondului.

Dosarul Bernard Tapie


Dosarul în care este implicată Christine Lagarde îl are în centrul acuzaţiilor pe Bernard Tapie, un susţinător al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, despre care magistraţii consideră că a primit nejustificat 403 milioane de euro într-un proces de arbitraj cu fosta bancă de stat credit Lyonnais.

Bernard Tapie şi fosta bancă franceză de stat au avut o dispută juridică legată de vânzarea unui pachet de acţiuni.

Dosarul Bernard Tapie a pus într-o lumină proastă mai mulţi membri ai fostei administraţii Sarkozy şi pe CEO France Telecom, Stephane Richard, fost colaborator al lui Lagarde în perioada în care aceasta a deţinut portofoliul finanţelor.

Controversă asupra semnăturii lui Lagarde

Potrivit presei franceze, la a treia audiere ca martor în Dosarul Tapie, Christine Lagarde l-a acuzat pe Stephane Richard că a folosit o semnătură a sa salvată în format electronic, pe care ar fi plasat-o fără ştiinţa ei pe documentul care a facilitat plata către Bernard Tapie.


Stephane Richard a mărturisit magistraţilor că Lagarde a cunoscut în detaliu toate aspectele legate de arbitraj.

Posibile sancţiuni

Anchetatorii francezi încearcă să determine dacă legăturile politice ale lui Bernard Tapie au influenţat decizia guvernului în procesul de arbitraj.

Infracţiunea de neglijenţă a persoanei însărcinată cu responsabilităţi publice în Franţa se sancţionează cu 1 an de închisoare şi amendă de 15.000 de euro.

Potrivit legislaţiei franceze, magistraţii pun o persoană sub investigaţie formală atunci consideră că există indicii de încălcare a legii, însă măsura nu se finalizează întotdeauna cu o inculpare şi un proces.

Christine Lagarde este director executiv al FMI din iulie 2011.

În 2013, boardul FMI a discutat posibilele consecinţe ale Dosarului Tapie asupra instituţiei şi a decis că Christine Lagarde poate să îşi continuie mandatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: