Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Chestiunea

Starea Sănătății în UE 2019 / Problema României: Dependența de serviciile spitalicești, cauza principală a ineficienței sistemului

Cheltuielile pentru sănătate ale României au atins un minim istoric și sunt cele mai mici din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca… Mai mult

28.11.2019

Digital

Experiența finlandeză – mic curs de civilizare digitală. Ce ar fi trebuit să facă ANAF pentru informatizare, transparență, eficiență

România a ratat ocazia de a avea un sistem modern, informatizat, de colectare a taxelor, deși s-a bucurat atât de expertiză din partea Băncii Mondiale… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

Chișinău/ Parlamentul a ridicat imunitatea lui Vlad Filat. Va fi anchetat în dosarul ”Jaful secolului”

de Mariana Bechir 15.10.2015

vlad filatProcurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunității lui Vlad Filat (foto), fost premier și actual președinte al principalului partid proeuropean – PLDM, pentru a putea fi anchetat în dosarul Jaful Secolului, cel mai mare scandal care a zguduit în ultimii ani țara de peste Prut și care ar putea provoca o periculoasă criză politică și socială. 

UPDATE: Cu votul pentru a 79 de parlamentari, Vlad Filat a rămas fără imunitate și va fi anchetat pentru implicarea sa în Dosarul Jaful secolului.

UPDATE: Comisia juridică pentru numiri și imunități a parlamentului de la Chișinău a votat pentru ridicarea imunității fostului premier, iar potrivit Unimedia md., plenul va dezbate și vota procedura chiar joi.

UPDATE: Vlad Filat este acuzat, potrivit documentelor trimise Parlamentului de către procurorul general, că ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor bunuri și servicii, inclusiv pentru ca statul să cedeze pachetul majoritar de acțiuni de la Banca de Economii, iar ulterior acesta să fie numit în funcția de președinte al Consiliului de administrație al instituției bancare.

Solicitarea procurorului general a fost citită de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

Vlad Filat a declarat de la tribuna Parlamentului că nu se opune ridicării imunității și i-a îndemnat pe colegii săi să voteze pentru aceasta.

El a susținut că totul este o înscenare a adversarului său politic, Vladimir Plahotniuc, liderul PD, înscenare la care se aștepta.

„Eu m-am pregătit pentru un asemnea scenariu. Mai ales că se vorbește cum se pregătește Usatîi în fața Parlamentului, dar și demersul lui Gurin. Acest show a fost mult prea scump și gândit mult. Mai bine se venea cu o manieră profesionistă”, a declarat Vlad Filat.

vlad filat parlament

El și-a cerut scuze de la cetățeni pentru faptul că nu a reușit să facă mai mult pentru țară: „Nu vă lăsați induși de acest show mediatic, care are drept obiectiv să schimbe accentul. Iertați-mă că nu am reușit să fac mai mult, cu toate că mi-am dorit foarte mult”, a declarat Vlad Filat, în Parlament, citat de unimedia.md.

PLDM face parte din coaliția de guvernare din Republica Moldova, alături de Partidul Democrat și de Partidul Liberal, însă între cele trei partide există numeroase tensiuni.

PLDM va fi condus, a anunțat joi Vlad Filat, de premierul Valeriu Streleț.

Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) este cel mai important partid proeuropean de peste Prut, dar la ultimele alegeri parlamentare (din 2014) s-a clasat pe locul 2, cu 19,75% din voturi, în timp ce pe primul loc s-a situat Partidul Socialist (PSM), cu aproape 21% din totalul voturilor valabil exprimate.

Protest în fața Parlamentului

Opoziția prorusă profită de ocazie pentru a chema din nou populația la nesupunere, în condițiile în care cererea procurorului general vine pe fondul fondul nemulțumirilor sociale care au izbucnit de mai multe luni în Republica Moldova din cauza corupției politicienilor și a scandalului miliardului de dolari dispărut din trei bănci, dintre care una de stat.

Autoritățile au comasat în jurul Parlamentului de la Chișinău numeroase forțe de ordine pentru a face față unor eventuale acțiuni în forță și a unei încercări de luare cu asalt a legislativului de către cetățenii nemulțumiți.

parlament moldova forte ordine

.

Igor Dodon (președintele Partidului Socialist) și Renato Usatîi (liderul formațiunii proruse Partidul Nostru) au anunțat ample proteste pentru joi.

Șeful PSM a declarat public faptul că reprezentanții puterii doresc să amâne penrtu săptămâna viitoare discutarea ridicării imunității lui Vlad Filat.

„Filat se află încă în Parlament și din acest motiv este important ca să stăm în jurul clădirii. Avem informații că ar vrea să fugă. Avem informații de la Procuratură, am stat până acum la Comisia juridică și este confirmat că au fost furate 250 de milioane de dolari cu participarea personală a liderului PLDM și această informație este confirmată de Procuratură. Deputații de la PLDM au încercat la Comisia juridică să propună transferarea ridicarea imunității pentru săptămâna viitoare. Dacă încearcă să transfere pentru săptămâna viitoare noi intrăm în Parlament. Azi trebuie să îl scoatem în cătușe”, a spus Igor Dodon, citat de unimedia.md.

Jaful secolului

Aproximativ 750 de milioane de dolari, de la trei bănci din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – au ajuns în firme off-shore prin intermediul unor firme necunoscute.

Principalul nume care apare în mod repetat în raportul de audit este cel al unui om de afaceri, Ilan Shor, dar şi al unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi.

În perioada 24 şi 26 noiembrie 2014, în urma unor tranzacţii foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor şi ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari).

Ulterior, aceste firme au transmis banii în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong.

Un raport confidențial realizat de firma americană de audit Krollprecizează că în această schemă s-a acţionat concertat şi că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, în detrimentul celor trei bănci. În final, colapsul celor trei instituţii bancare a fost inevitabil. În 30 noiembrie 2014, atunci când BNM a impus administraţie specială la cele trei bănci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arată în document.

Schema a fost pusă la punct începând cu 2013, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, susține Kroll.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.10.2015

Lăsați un comentariu


Europa

Franța, paralizată de cea mai mare grevă din ultimii ani. Ciocniri violente la Paris

Iulian Soare

Cea mai amplă grevă din ultimii ani a început joi, în Franța, cu scopul declarat de a-l forța pe preşedintele Emmanuele Macron să renunţe la… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor dă asigurări partenerilor europeni că România va lua măsuri pentru respectarea MTO

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor Publice i-a asigurat pe miniștrii de finanțe în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie, că… Mai mult

Stiri

Finanțele au împrumutat 1,1 miliarde de lei, la o dobândă medie de 4,07% pe an

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat joi 1,1 miliarde de lei, în cadrul unei licitații de obligațiuni de stat cu o maturitate reziduală de 46… Mai mult

Stiri

AmCham: România are nevoie de o coordonare centralizată a agendei de digitalizare

Vladimir Ionescu

AmCham Romania salută intenția anunțată de centralizare a coordonării procesului de digitalizare prin alocarea acestui rol  biroului CIO guvernamental, entitate apreciată de membrii AmCham ca… Mai mult

Europa

ECOFIN solicită actualizarea cadrului fiscal în domeniul energiei astfel încât Europa să își poată îndeplini obiectivele climatice

Iulian Soare

ECOFIN susține actualizarea cadrului legislativ privind impozitarea sectorului energetic, astfel încât aceasta să contribuie la obiectivele UE pe mediu, respectiv atingerea neutralității climatice până în… Mai mult

Stiri

STB a garantat cu sediul și parcul auto plata eșalonată a datoriilor către ANAF

Vladimir Ionescu

Societatea de Transport Bucureşti (STB), aparținând Primăriei Capitalei, a garantat la ANAF cu sediul şi parcul de autobuze plata eșalonată a TVA restantă. Suma totală,… Mai mult

Stiri

Traian Berbeceanu va fi șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela

Razvan Diaconu

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că, începând cu săptămâna viitoare, comisarul șef în rezervă Traian Berbeceanu va fi… Mai mult