La obiect

Cât de realistă este o mai mare implicare a NATO în Orientul Mijlociu – cifre la zi ale prezenței militare în regiune

A fost decizia lui Donald Trump să nu escaladeze militar conflictul cu Iran și să mute confruntarea cu Teheran în domeniul economic. ”Plasa de siguranță”… Mai mult

09.01.2020

La obiect

Catastrofalul mecanism de prevenție din Sănătatea românească: studiu de caz – cancerul la sân. Bulgaria stă de 100 de ori mai bine ca noi

Eurostat prezintă un infografic elocvent pentru abordarile din sistemul de sănătate și pentru modul de a gândi al românilor. Care, din acest punct de vedere,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

Deficitul comercial la 11 luni a depășit 7% din PIB: Sectorul de mașini, pe minus de 3 luni

Deficitul comercial pe luna noiembrie 2019 a fost de 1.490,9 milioane euro, cu aproape cinci procente mai mic față de aceeaşi lună a anului trecut,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial

Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele… Mai mult

08.01.2020

Cronicile

Chișinău/ Parlamentul a ridicat imunitatea lui Vlad Filat. Va fi anchetat în dosarul ”Jaful secolului”

de Mariana Bechir 15.10.2015

vlad filatProcurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunității lui Vlad Filat (foto), fost premier și actual președinte al principalului partid proeuropean – PLDM, pentru a putea fi anchetat în dosarul Jaful Secolului, cel mai mare scandal care a zguduit în ultimii ani țara de peste Prut și care ar putea provoca o periculoasă criză politică și socială. 

UPDATE: Cu votul pentru a 79 de parlamentari, Vlad Filat a rămas fără imunitate și va fi anchetat pentru implicarea sa în Dosarul Jaful secolului.

UPDATE: Comisia juridică pentru numiri și imunități a parlamentului de la Chișinău a votat pentru ridicarea imunității fostului premier, iar potrivit Unimedia md., plenul va dezbate și vota procedura chiar joi.

UPDATE: Vlad Filat este acuzat, potrivit documentelor trimise Parlamentului de către procurorul general, că ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor bunuri și servicii, inclusiv pentru ca statul să cedeze pachetul majoritar de acțiuni de la Banca de Economii, iar ulterior acesta să fie numit în funcția de președinte al Consiliului de administrație al instituției bancare.

Solicitarea procurorului general a fost citită de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

Vlad Filat a declarat de la tribuna Parlamentului că nu se opune ridicării imunității și i-a îndemnat pe colegii săi să voteze pentru aceasta.

El a susținut că totul este o înscenare a adversarului său politic, Vladimir Plahotniuc, liderul PD, înscenare la care se aștepta.

„Eu m-am pregătit pentru un asemnea scenariu. Mai ales că se vorbește cum se pregătește Usatîi în fața Parlamentului, dar și demersul lui Gurin. Acest show a fost mult prea scump și gândit mult. Mai bine se venea cu o manieră profesionistă”, a declarat Vlad Filat.

vlad filat parlament

El și-a cerut scuze de la cetățeni pentru faptul că nu a reușit să facă mai mult pentru țară: „Nu vă lăsați induși de acest show mediatic, care are drept obiectiv să schimbe accentul. Iertați-mă că nu am reușit să fac mai mult, cu toate că mi-am dorit foarte mult”, a declarat Vlad Filat, în Parlament, citat de unimedia.md.

PLDM face parte din coaliția de guvernare din Republica Moldova, alături de Partidul Democrat și de Partidul Liberal, însă între cele trei partide există numeroase tensiuni.

PLDM va fi condus, a anunțat joi Vlad Filat, de premierul Valeriu Streleț.

Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) este cel mai important partid proeuropean de peste Prut, dar la ultimele alegeri parlamentare (din 2014) s-a clasat pe locul 2, cu 19,75% din voturi, în timp ce pe primul loc s-a situat Partidul Socialist (PSM), cu aproape 21% din totalul voturilor valabil exprimate.

Protest în fața Parlamentului

Opoziția prorusă profită de ocazie pentru a chema din nou populația la nesupunere, în condițiile în care cererea procurorului general vine pe fondul fondul nemulțumirilor sociale care au izbucnit de mai multe luni în Republica Moldova din cauza corupției politicienilor și a scandalului miliardului de dolari dispărut din trei bănci, dintre care una de stat.

Autoritățile au comasat în jurul Parlamentului de la Chișinău numeroase forțe de ordine pentru a face față unor eventuale acțiuni în forță și a unei încercări de luare cu asalt a legislativului de către cetățenii nemulțumiți.

parlament moldova forte ordine

.

Igor Dodon (președintele Partidului Socialist) și Renato Usatîi (liderul formațiunii proruse Partidul Nostru) au anunțat ample proteste pentru joi.

Șeful PSM a declarat public faptul că reprezentanții puterii doresc să amâne penrtu săptămâna viitoare discutarea ridicării imunității lui Vlad Filat.

„Filat se află încă în Parlament și din acest motiv este important ca să stăm în jurul clădirii. Avem informații că ar vrea să fugă. Avem informații de la Procuratură, am stat până acum la Comisia juridică și este confirmat că au fost furate 250 de milioane de dolari cu participarea personală a liderului PLDM și această informație este confirmată de Procuratură. Deputații de la PLDM au încercat la Comisia juridică să propună transferarea ridicarea imunității pentru săptămâna viitoare. Dacă încearcă să transfere pentru săptămâna viitoare noi intrăm în Parlament. Azi trebuie să îl scoatem în cătușe”, a spus Igor Dodon, citat de unimedia.md.

Jaful secolului

Aproximativ 750 de milioane de dolari, de la trei bănci din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – au ajuns în firme off-shore prin intermediul unor firme necunoscute.

Principalul nume care apare în mod repetat în raportul de audit este cel al unui om de afaceri, Ilan Shor, dar şi al unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi.

În perioada 24 şi 26 noiembrie 2014, în urma unor tranzacţii foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor şi ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari).

Ulterior, aceste firme au transmis banii în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong.

Un raport confidențial realizat de firma americană de audit Krollprecizează că în această schemă s-a acţionat concertat şi că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, în detrimentul celor trei bănci. În final, colapsul celor trei instituţii bancare a fost inevitabil. În 30 noiembrie 2014, atunci când BNM a impus administraţie specială la cele trei bănci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arată în document.

Schema a fost pusă la punct începând cu 2013, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, susține Kroll.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.10.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban: Gazoductul BRUA se va interconecta cu TurkStream prin Bulgaria

Adrian N Ionescu

Gazoductul BRUA, prin care UE își propune să diversifice aprovizionarea Europei cu surse din afara Rusiei, se va putea aproviziona prin Bulgaria cu gaze rusești… Mai mult

Stiri

Productivitatea pe salariat după tipurile de întreprinderi – comerțul înaintea industriei

Marin Pana

Potrivit datelor  INS pentru referitoare la activitatea întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă (date provizorii), cea mai mare productivitate pe salariat în… Mai mult

Stiri

Creștere a natalității la Cluj-Napoca, fără politici demografice speciale. Doar politici de creștere a calității vieții și locuirii

Vladimir Ionescu

În Cluj-Napoca s-au născut cu 25% mai mulți copii în 2019 față de 2008. Tinerii încep din ce în ce mai mult să pună accentul… Mai mult

Stiri

Șeful Poliției Câmpia Turzii iese la pensie la 51 de ani: a fost prins băut la volan

Vladimir Ionescu

Șeful Poliției Câmpia Turzii, Dorel Florian Fodorean, s-a pensionat la 51 de ani, după ce a refuzat, recent, să sufle în etilotest „din motive medicale”,… Mai mult

Digital

Premierul Orban despre digitalizarea ANAF: Ducem problema evaziunii în CSAT, procedurile de licitație vor fi rapide

Adrian N Ionescu

În cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va considera că evaziunea fiscală este o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, Guvernul va… Mai mult

Europa

Libia – Summit la Berlin: Eforturi de a readuce taberele ostile la negocieri și de a debloca producția de țiței în estul țării

Adrian N Ionescu

Reprezentanții marilor puteri, ai Turciei, țărilor arabe, ai ONU și ai Africii încă încearcă, duminică seara, să convingă cele două tabere ostile din Libia să… Mai mult

Stiri

Ministrul Mediului promite cea mai amplă campanie de împădurire din istoria României. La primăvară

Vladimir Ionescu

În primăvara acestui an, va demara o campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor… Mai mult