fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Vaccinul împotriva coronavirus – noua miză supremă în jocul geopolitic, egală cu tehnologia militară

Cine primește primul vaccinul contra coronavirusului? Lăsând retorica deoparte, răspunsul ține de geopolitică și de bani. O analiză Politico arată că goana după vaccin nu… Mai mult

29.07.2020

Analiză

Execuția pe S1 din 2020 – o abordare comparativă cu cea din 2019

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,2% din PIB estimat… Mai mult

29.07.2020

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Chișinău/ Parlamentul a ridicat imunitatea lui Vlad Filat. Va fi anchetat în dosarul ”Jaful secolului”

de Mariana Bechir 15.10.2015

vlad filatProcurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunității lui Vlad Filat (foto), fost premier și actual președinte al principalului partid proeuropean – PLDM, pentru a putea fi anchetat în dosarul Jaful Secolului, cel mai mare scandal care a zguduit în ultimii ani țara de peste Prut și care ar putea provoca o periculoasă criză politică și socială. 

UPDATE: Cu votul pentru a 79 de parlamentari, Vlad Filat a rămas fără imunitate și va fi anchetat pentru implicarea sa în Dosarul Jaful secolului.

UPDATE: Comisia juridică pentru numiri și imunități a parlamentului de la Chișinău a votat pentru ridicarea imunității fostului premier, iar potrivit Unimedia md., plenul va dezbate și vota procedura chiar joi.

UPDATE: Vlad Filat este acuzat, potrivit documentelor trimise Parlamentului de către procurorul general, că ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor bunuri și servicii, inclusiv pentru ca statul să cedeze pachetul majoritar de acțiuni de la Banca de Economii, iar ulterior acesta să fie numit în funcția de președinte al Consiliului de administrație al instituției bancare.

Solicitarea procurorului general a fost citită de către președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

Vlad Filat a declarat de la tribuna Parlamentului că nu se opune ridicării imunității și i-a îndemnat pe colegii săi să voteze pentru aceasta.

El a susținut că totul este o înscenare a adversarului său politic, Vladimir Plahotniuc, liderul PD, înscenare la care se aștepta.

„Eu m-am pregătit pentru un asemnea scenariu. Mai ales că se vorbește cum se pregătește Usatîi în fața Parlamentului, dar și demersul lui Gurin. Acest show a fost mult prea scump și gândit mult. Mai bine se venea cu o manieră profesionistă”, a declarat Vlad Filat.

vlad filat parlament

El și-a cerut scuze de la cetățeni pentru faptul că nu a reușit să facă mai mult pentru țară: „Nu vă lăsați induși de acest show mediatic, care are drept obiectiv să schimbe accentul. Iertați-mă că nu am reușit să fac mai mult, cu toate că mi-am dorit foarte mult”, a declarat Vlad Filat, în Parlament, citat de unimedia.md.

PLDM face parte din coaliția de guvernare din Republica Moldova, alături de Partidul Democrat și de Partidul Liberal, însă între cele trei partide există numeroase tensiuni.

PLDM va fi condus, a anunțat joi Vlad Filat, de premierul Valeriu Streleț.

Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) este cel mai important partid proeuropean de peste Prut, dar la ultimele alegeri parlamentare (din 2014) s-a clasat pe locul 2, cu 19,75% din voturi, în timp ce pe primul loc s-a situat Partidul Socialist (PSM), cu aproape 21% din totalul voturilor valabil exprimate.

Protest în fața Parlamentului

Opoziția prorusă profită de ocazie pentru a chema din nou populația la nesupunere, în condițiile în care cererea procurorului general vine pe fondul fondul nemulțumirilor sociale care au izbucnit de mai multe luni în Republica Moldova din cauza corupției politicienilor și a scandalului miliardului de dolari dispărut din trei bănci, dintre care una de stat.

Autoritățile au comasat în jurul Parlamentului de la Chișinău numeroase forțe de ordine pentru a face față unor eventuale acțiuni în forță și a unei încercări de luare cu asalt a legislativului de către cetățenii nemulțumiți.

parlament moldova forte ordine

.

Igor Dodon (președintele Partidului Socialist) și Renato Usatîi (liderul formațiunii proruse Partidul Nostru) au anunțat ample proteste pentru joi.

Șeful PSM a declarat public faptul că reprezentanții puterii doresc să amâne penrtu săptămâna viitoare discutarea ridicării imunității lui Vlad Filat.

„Filat se află încă în Parlament și din acest motiv este important ca să stăm în jurul clădirii. Avem informații că ar vrea să fugă. Avem informații de la Procuratură, am stat până acum la Comisia juridică și este confirmat că au fost furate 250 de milioane de dolari cu participarea personală a liderului PLDM și această informație este confirmată de Procuratură. Deputații de la PLDM au încercat la Comisia juridică să propună transferarea ridicarea imunității pentru săptămâna viitoare. Dacă încearcă să transfere pentru săptămâna viitoare noi intrăm în Parlament. Azi trebuie să îl scoatem în cătușe”, a spus Igor Dodon, citat de unimedia.md.

Jaful secolului

Aproximativ 750 de milioane de dolari, de la trei bănci din Moldova – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – au ajuns în firme off-shore prin intermediul unor firme necunoscute.

Principalul nume care apare în mod repetat în raportul de audit este cel al unui om de afaceri, Ilan Shor, dar şi al unor actuali sau foşti demnitari moldoveni, precum fostul preşedinte Petru Lucinschi.

În perioada 24 şi 26 noiembrie 2014, în urma unor tranzacţii foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor şi ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari).

Ulterior, aceste firme au transmis banii în conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong.

Un raport confidențial realizat de firma americană de audit Krollprecizează că în această schemă s-a acţionat concertat şi că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, în detrimentul celor trei bănci. În final, colapsul celor trei instituţii bancare a fost inevitabil. În 30 noiembrie 2014, atunci când BNM a impus administraţie specială la cele trei bănci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arată în document.

Schema a fost pusă la punct începând cu 2013, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, susține Kroll.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.10.2015

Lăsați un comentariu


Europa

Turcia a reluat forajele în estul Mediteranei, Atena cere un summit de urgență al UE

Iulian Soare

Grecia a cerut marți convocarea unui summit de urgenţă al UE cu privire la Turcia, a anunţat biroul premierului Kyriakos Mitsotakis ca reacție la trimiterea… Mai mult

Stiri

Companiile energetice din România investesc în mii de stații de încărcare a mașinilor electrice

Adrian N Ionescu

Companiile energetice caută să-și asigure pozițiile cele mai bune pentru competiția privind instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice. Unele strategii includ parteneriatele cu… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește Ordonanța pentru cursurile online – decizia suspendării cursurilor, lăsată autorităților locale

Vladimir Ionescu

Guvernul are în pregătire o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021, a anunţat marţi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. “Este… Mai mult

Stiri

Raport special Curtea de Conturi, capitolul Unifarm: Contracte cu intermediari, nu cu producători, plăți fără recepția produselor, achiziții neconforme

Razvan Diaconu

Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel (foto), a fost pus sub urmărire penală în luna iunie, DNA anunțând că acesta a cerut unei companii o… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către OMV a companiei petrochimice Borealis

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a aprobat preluarea controlului companiei petochimice austriece Borealis AG de către OMV Aktiengesellschaft (OMV), în urma tranzacției prin care aceasta a cumpărat un… Mai mult

Stiri

Creșterea alocațiilor cu 20%, respinsă în Senat. PSD insistă pentru dublarea lor

Razvan Diaconu

Senatul a respins, marţi, Ordonanţa de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii pupă ce, în cursul dimineții fusese respinsă în Comisia pentru Muncă.… Mai mult

Stiri

Alegeri Belarus: Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania pentru siguranța copiilor ei

Iulian Soare

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia (foto), a plecat în Lituania și a mărturisit BBC că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale a… Mai mult