Lupta politică pentru conducerea Republicii Moldova a ajuns în faza crizei constituționale, duminică, după ce Pavel Filip a fost desemnat președinte interimar al Republicii Moldova de Curtea Constituțională, care a dizolvat Parlamentul.
Pavel Filip, care ar fi și premier în exercițiu, a și semnat decretul de convocare a alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie, în vreme ce Parlamentul a învestit-o ca premier pe Maia Sandu, lideră a alianței ACUM (pro-europeană).
În schimb, premierul desemnat Maia Sandu a convocat prima ședință a guvernul abia format pentru luni, dar în clădirea Parlamentului, pentru că guvernul în exercițiu încă își revendică legitimitatea.
Maia Sandu a făcut apel, duminică, la funcționarii publici să nu blocheze activitatea instituțiilor, în timp ce șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, refuza să se subordoneze noului ministru de Interne numit sâmbătă în Parlament, Andrei Năstase, ci fostului ministru Jizdan.
Alianța împotriva oligarhiei
Criza politică s-a declanșat sâmbătă, după ce adversitatea dintre Partidul Socialist (rusofil) al președintelui suspendat al Republicii, Igor Dodon, și blocul pro-european ACUM – condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, a lăsat loc unei alianțe de conjunctură împotriva Partidului Democrat controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Socialiștii și blocul ACUM au convocat, sâmbătă, o sesiune extraordinară a Parlamentului, care a învestit noul guvern.
Totdată, Curtea Constituțională a R. Moldova (CCM), considerată ca fiind sub influența lui Vladimir Plahotniuc, a decis că termenul de învestire a unui nou executiv ar fi expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat.
„Poziţia noastră fermă, susţinută de societate şi partenerii străini: termenul limită de dizolvare a Parlamentului e data de 9 iunie (duminică). Astăzi (sâmbătă) a fost termenul legal de formare a majorităţii parlamentare şi de formare a Guvernului. Premise pentru dizolvarea Parlamentului, azi, nu sunt. Decizia (CCM) reprezintă o uzurpare a puterii în stat”, a declarat Igor Dodon (foto), citat de Mediafax.
„Injustiția a ajuns la final în Moldova. Azi a început procesul de curățenie”, a declarat Maia Sandu (foto) , sâmbătă, când Parlamentul a declarat Republica Moldova „un stat capturat”, potrivit Reuters.
„Noul guvern ales şi învestit legitim pe care îl conduc îşi propune în primul rând să elibereze administraţia de presiune şi şantaj, astfel încât să fiţi liberi, să vă faceţi meseria în folosul oamenilor”, a spus Maia Sandu (foto), duminică, adresându-se funcționarilor publici
Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc a organizat duminică un protest în care, la rândul său, i-a acuzat pe oponenții săi că ar uzurpa puterea.
De numele lui Vladimir Plahotniuc este legat ”furtul secolului”, în urma căruia a dispărut un miliard de dolari din trei bănci, ca și eșecul inițiativelor antioligarhice ale partidelor proeuropene.
Pe cine sprijină marile Puteri. UE consideră noul guvern ”legitim și democratic”
Ambasadorii UE, Rusiei și SUA se aflau în clădirea Parlamentului, sâmbătă, când acesta alegea un nou guvern.
Alianța aparent suprinzătoare dintre socialiștii filorusului Igor Dodon și proeuropeni este mai degrabă un argument că Rusia nu l-ar mai sprijini pe Vladimir Plahotniuc.
Ambasada Rusiei a comunicat că: „Susţinem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliţie funcţională şi de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă şi dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite”.
În același timp, noii aliați parlamentari și-au împărțit cele mai înalte funcții în stat, tot sâmbătă:
Parlamentul și-a ales cu rapiditate președintele în persoana socialistei Zinainda Greceanîi și a votat guvernul condus Maia Sandu, fost consilier la Banca Mondială și ministru al Educației.
Totodată, Parlamentul de la Chişinău l-a revocat din funcție pe directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari.
Consiliul Europei a transmis un mesaj de susţinere pentru noul guvern şi pentru deciziile luate sâmbătă în Republica Moldova, a anunţat prim-ministrul.
„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim și democratic, pe baza unui angajament reciproc privind reformele și principiile fundamentale prevăzute în Acordul nostru de Asociere. Respectarea statului de drept și a democrației trebuie să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și ceea ce merită cetățenii Republicii Moldova”, au declarat, duminică, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul Johannis Hahn, într-un comunicat comun, potrivit Euractiv.
„Statele Unite sprijină eforturile partidelor politice din Moldova de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic în desfăşurare”, a declarat ambasada SUA, potrivit Reuters.
Poziția României
Președintele României Klaus Iohannis a făcut duminică apel la calm și reținere în R. Moldova, apreciind că situația de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor doar prin ”dialog responsabil”.
„Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Guvernul României a făcut „un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.
Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european.”