27 iulie, 2017

Autorităţile române şi-au dat acordul privind tranzacţia prin care China Energy Company Limited (CEFC) a preluat 51% din acţiunile KazMunayGas International (KMGI, fost Rompetrol Group), potrivit unui raport al Rompetrol Rafinare (RRC) trimis la Bursa de valori București (BVB).

„Compania CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International”, potrivit sursei citate.

După derularea tuturor demersurilor legale necesare, tranzacţia ar putea fi finalizată în această toamnă, dar ar trebui să fie urmată de clarificări privind deja celebrul fond comun de investiții, de un miliard de dolari, prin care compania kazahă s-ar fi achitat de vechi angajamente, ce îşi au originea în privatizarea Rompetrol Rafinare.


Potrivit Memorandumului Rompetrol aprobat de Guvernul Ponta, un fond de investiții ar fi trebuit să fie înființat de Ministerul Energiei și KMG, dar evenimentul încă nu a avut loc, la patru ani de la aprobarea memorandumului de către Guvern.

După preluarea cțiunilor de către compania chineză perspectivele concretizării proiectului sunt complet neclare.

(Citiţi şi: ”Ministerul Energiei caută compania care va înființa cu Rompetrol fondul de investiții decis în Memorandum”)

Acordul de preluare a KazMunayGas International, semnat de KMG şi CEFC în decembrie 2016, prevede ca partea chineză „să facă investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii din China şi Europa. În acelaşi timp, KMG va continua să livreze ţiţei către subsidiara sa KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa”.

„Finalizarea tranzacţiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG şi CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii. (…) O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deţine principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile ţărilor participante – România, Kazahstan, China – precum şi un impact social pozitiv”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.


Fostul Rompetrol Group, actualul KazMunayGas International, care controlează Rompetrol Rafinare, este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Statul Român deține aproape 44,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), după ce KMG a convertit o datorie de 760 de milioane de dolari către stat.

China Energy Company Limited (CEFC) este un conglomerat privat de afaceri din domeniile energiei şi finanţelor. CEFC deţine alte două grupuri şi şapte companii de investiţii, o companie de top listată la bursa din China, cât şi acţiuni în multe companii internaţionale cu listări pe bursă.

Grupul are în jur de 30.000 de angajaţi în 23 de ţări de pe glob şi, în 2016, a realizat veniturile operaţionale de 38,9 miliarde de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: