sâmbătă

27 aprilie, 2024

20 mai, 2014

China şi Rusia nu au semnat marţi contractul pe 30 de ani pentru livrarea de gaze, întrucât cele două părţi nu au ajuns nici acum la o înţelegere privind preţul ce ar trebui primit de Gazprom, scrie presa internaţională.

La finalul întâlnirii dintre preşedinţii celor două state, Xi Jinping şi Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al liderului rus a declarat presei că discuţiile continuă.

Potrivit analiştilor, există şanse ca acest contract pentru livrarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an în China să fie semnat miercuri, în ultima zi a vizitei pe care preşedintele Vladimir Putin o face la Shanghai.


Experţii în energie, scrie The New York Times, anticipează că se va semna contractul, după 10 ani de negocieri eşuate, deoarece Rusia va accepta scăderea de preţ, pentru a-şi diversifica vânzările în Asia, o piaţă în creştere, spre deosebire de cea europeană, unde cererea stagnează şi unde a intervenit şi problema Ucrainei.

Pe de altă parte, scrie NYT, există şi argumente politice pentru încheierea contractului, Beijingul dorind să ajute Rusia, supusă unor sancţiuni din partea UE şi SUA, din cauza situaţiei din Ucraina. De asemenea, China nu se poate poziţiona decât de partea Kremlinului, ţinând cont de tensionarea relaţiei dintre Beijing şi Washington.

Luni, Departamentul de Justiţie american a anunţat punerea sub acuzare a cinci oficiali chinezi care ar fi coordonat sustragerea datelor din bazele informatice a şase companii şi sindicate americane. Este pentru prima dată când SUA doresc să aducă în faţa justiţiei americane oficiali ai unui guvern străin.

China nu se grăbeşte să semneze contractul cu Gazprom, a declarat Shoichi Itoh, senior analyst lae Institute of Energy Economics, din Tokyo: „China are suficient gaz, din Asia Centrală şi din Myanmar, până la mijlocul anilor 2020. Până când Rusia nu va face niciun compromis pe preţ, nu are niciun motiv să semneze”.


Acest contract ar oferi Federaţiei posibilitatea să înlocuiască parte din consumul statelor europene, în varianta unei deteriorări a relaţiei dintre Rusia şi UE.

Premierul Federaţiei, Dmitri Medvedev, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg, şi din care a fost postat un fragment pe site-ul guvernului, că Rusia are suficiente gaze pentru a răspunde cererilor din Europa şi Asia, însă, dacă se ia în calcul ce este mai rău, “în mod pur teoretic, gazele care nu vor fi livrate în Europa pot fi trimise (…) în China”.

Eventualele livrări anuale către China reprezintă însă mai puţin de un sfert din cele către Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: