luni

22 aprilie, 2024

14 octombrie, 2020

Arabia Saudită a eşuat în încercarea sa de a deveni membră a Consiliului ONU al Drepturilor Omului (UNHRC), dar China şi Rusia au obținut mandatele pe trei ani.

China, acuzată de închiderea a sute de mii de etnici uiguri în lagăre de muncă din provincia Xinjiang, a atras 139 de voturi, în scădere față de cele 180 obținute în 2016.


În total, 15 mandate au fost în joc în acest Consiliu cu 47 de membri, criticat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului dar şi de Statele Unite, din cauză că între candidaţi se află ţări acuzate de încălcarea drepturilor omului.

Franța și Regatul Unit au fost alese fără opoziție pentru a reprezenta Europa.

Deși regiunile își aleg de regulă țările care să candideze, toate cele 193 de țări membre ONU pot vota pentru fiecare regiune.

Louis Charbonneau, directorul ONU de la Human Rights Watch, a declarat înainte de vot că „alegeri ONU necompetitive ca aceasta transformă cuvântul ‘alegeri’ într-o bătaie de joc”. „Când nu există alternative, țările ar trebui să refuze să voteze pentru candidați nepotriviți”, a mai spus acesta, citată de The Guardian.


Arabia Saudită, care deține președinția rotativă a G20, a ieșit pe locul 5, cu doar 90 de voturi în zona Asia-Pacific care avea 4 locuri vacante în consiliu. Au participat la competiție, pentru această regiune – China, Pakistan, Arabia Saudită, Uzbekistan și Nepal.

Înfrângerea saudiților a venit după activități intense de lobbying din partea organizațiilor pentru drepturile omului care au avertizat că forul internațional își va pierde credibilitatea dacă Riadul, Moscova și Beijingul vor fi alese în consiliu dată fiind istoria recentă a acestora.

Rusia și Cuba au fost și ele alese fără opoziție, iar Moscova a menționat în declarație că “promovarea și protejarea drepturilor omului este o prioritate abolută a politicii internaționale a Federației Ruse”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: