China refuză continuarea investigației OMS privind originea coronavirusului
duminică

17 octombrie, 2021

China refuză continuarea investigației OMS privind originea noului coronavirus și sugerează că SARS-CoV-2 a scăpat din laboratul altei țări

22 iulie, 2021

coronavirusChina a refuzat joi planul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a demara a doua fază a investigației privind originea Covid-19, fază ce cuprinde și verificarea ipotezei potrivit căreia SARS-CoV-2 ar fi scăpat dintr-un laborator chinezesc.

Noua etapă ar fi necesitat din partea Beijingului transparență și acces deplin în laboratoare și piețe acordat experților internaționali.

„Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”, a declarat Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naţionale de Sănătate, citat de Reuters, agenție preluată de News.ro.


Oficialul a explicat că a fost surprins când a citit prima dată planul OMS, deoarece listează ipoteza că o încălcare a protocolului unui laborator a făcut ca virusul să scape de acolo în timpul unei cercetări.

„Sperăm că OMS va revizui serios consideraţiile şi sugestiile făcute de experţii chinezi, că va trata cu adevărat urmărirea originii virusului de la baza Covid-19 ca o chestiune ştiinţifică şi va scăpa e intervenţia politică”, a declarat Zeng Yixin.

În rândul experţilor, originea coronavirusului rămâne contestată,

(Citiți și: „Originea pandemiei – șeful OMS recunoaște: ipoteza accidentului de laborator în China a fost exclusă prematur”)

Primele cazuri de infectare au fost raportate oficial în oraşul Wuhan, provincia Hubei, din centrul Chinei, în decembrie 2019, iar în prima fază s-a considerat că virusul a trecut la om de la animale vândute într-o piaţă din această localitată devenită epicentrul pandemiei SARS-CoV-2.


În luna mai 2021, preşedintele Joe Biden a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri privind originea coronavirusului şi a punctat că serviciile secrete americane urmăresc mai multe teorii, între care un posibil accident într-un laborator din China.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Zeng şi alţi oficiali şi experţi chinezi, au îndemnat OMS să extindă eforturile de reperare a originii dincolo de China, în alte ţări. „Credem că o scăpare din laborator este extrem de improbabilă şi nu este necesară investirea unei mai mari energii în această chestiune”, a spus Liang Wannian, liderul echipei chineze de la OMS. Totuşi, el a afirmat că ipoteza aceasta nu poate fi respinsă în totalitate, dar a sugerat că e posibil ca sursa să fie laboratoare din alte ţări.

Cu toate acestea, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a recunoscut săptămâna trecută că este prematur să fie exclusă o potențială legătură între pandemia de Covid-19 și ipoteza că virusul ar fi scăpat dintr-un laborator din China, solicitând autorităților de la Beijing să fie mai transparente.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr