luni

23 mai, 2022

China: ploi şi ninsori artificiale pe jumătate din teritoriu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2022

Dezvoltându-și tehnologia de manevrare a fenomenelor meteo, China dorește ca în următorii cinci ani să acopere jumătate din teritoriu cu ploi şi ninsori artificiale, scrie Digi24.

Anul trecut,  înaintea unui eveniment politic important, folosind tehnologia denumită „însămânțarea norilor”, meteorologii chinezi au provocat ploi care au dus la înseninarea cerului și la curățarea poluării atmosferice.

Există tot mai multe discuții referitoare la cât de mult bine fac pe moment aceste tehnologii, însă pe termen lung acestea pot aduce modificări climei și ar putea intensifica fenomenele meteorologice extreme.


Silviu Gurlui, profesor de fizică, a explicat la Digi24 că foarte mulți cercetători sunt rezervați în privința acestor tehnologii de manevrare a fenomenelor meteorologice.

„Este vorba de o însămânțare a atmosferei cu compuși chimici. Deoseri vorbim de iodura de argint, care este într-un amestec cu acetonă, de regulă. Acest amestec creează suportul unei condensări pe iodura de argint a vaporilor de apă, creând cristalele și prin căderea lor de la înălțimi mai reduse se topesc și formează precipitații.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De departe, acest lucru este cu două tăișuri, pentru că poate fi cumulativ în timp, chiar dacă în prezent studiile arată că nu sunt compuși poluanți atât de severi în atmosferă față de ce există pe sol.

Totuși, există suficiente date în laborator care arată că pentru o acumulare în timp acești compuși devin nocivi pentru microfauna și microorganismele atât din sol, cât și din mediul acvatic. Descompunerea argintului devine nocivă pentru aceste microrganisme dacă sunt depășite anumite cantități”, a explicat profesorul de fizică Silviu Gurlui.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: