vineri

19 iulie, 2024

19 aprilie, 2023

China își mărește amprenta în Antarctica conform noilor imagini din satelit colectate de un think tank din Washington, care arată că, pentru prima dată din 2018, Beijing a reluat construcția la o a cincea stație chineză de cercetare din regiunea polară de sud.

Beijing a căutat să dezvolte noi rute maritime în Arctica și să-și extindă cercetările în Antarctica, dar guvernele occidentale se tem că prezența sa crescândă în regiunile polare ar putea oferi Armatei Populare de Eliberare (PLA) capacități extinse de supraveghere.

Noua stație, care se ridică pe Insula Inexpressible, lângă Marea Ross, este de așteptat să includă un observator, o stație terestră de control al sateliților. Noua facilitate va ajuta China „să completeze un gol major” în capacitatea sa de observare a continentului, arată un raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Stația chinezească, vecină cu cea americană


CSIS a folosit imagini prin satelit realizate în ianuarie pentru a identifica noi facilități de sprijin, clădiri temporare, o platformă pentru elicoptere și fundații pentru o clădire principală. Construcțiile totalizează 5.000 de metri pătrați. Se estimează că noua construcție ar putea fi finalizată până în 2024.

(Citiți și: ”„Drumul polar al Mătăsii”: China vrea acces liber la viitoarele rute comerciale arctice”)

„Stația poate servi scopurilor științifice, dar echipamentul său poate fi folosit în același timp și pentru interceptarea comunicațiilor prin satelit ale altor națiuni”, arată raportul CSIS.

Stația este bine poziționată pentru a colecta informații și semnale din Australia și Noua Zeelandă și date de telemetrie privind rachetele lansate de la noul Centru Spațial Arnhem din Australia, se arată în raport.

Odată terminată, stația este de așteptat să includă un debarcader pentru navele spărgătoare de gheață Xuelong din China.


Cea de-a cincea stație a Chinei este amplasată la 320 km de stația americană McMurdo.

Conform Tratatului Antarctic din 1959, la care China este parte, activitățile de pe continent sunt limitate la „scopuri pașnice”. Personalului militar le este permis să efectueze cercetări științifice, dar le este interzis să înființeze baze, să efectueze manevre sau să testeze arme.

(Citiți și: ”De ce Războiul Rece se mută la Polul Nord”)

Raportul Pentagonului din 2022 spunea că noua infrastructură antarctică a Chinei este probabil menită parțial să susțină revendicări viitoare de resursele naturale și acces maritim și să îmbunătățească capacitățile armatei chineze.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: