China este pe cale să devină în acest an cea mai mare piață pentru gazele naturale transportate prin conducte din Rusia, depășind Europa, după ce războiul Kremlinului împotriva Ucrainei a redus semnificativ livrările de combustibil către regiune, transmite Bloomberg.
Gigantul rus Gazprom exportat 23,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale către China în primele nouă luni ale anului, cu aproape 40% mai mult față de volumele exportate în aceeași perioadă a anului trecut, conform calculelor realizate de Bloomberg, bazate pe datele vamale ale Chinei și pe estimările de preț ale Ministerului Economiei din Rusia.
În același timp, Gazprom a livrat 22,5 miliarde de metri cubi de gaze către clienții care i-au mai rămas în Europa, între ianuarie și septembrie, conform calculelor bazate pe fluxurile de gaze prin Ucraina și prin conducta TurkStream.
Gazprom a crescut treptat livrările de gaze către China prin conducta „Puterea Siberiei,” lansată la sfârșitul anului 2019, care are o capacitate proiectată de 38 de miliarde de metri cubi pe an. Luna trecută, gigantul rus a încheiat un acord cu China National Petroleum privind suplimentarea livrărilor în decembrie, care vor asigura o creștere anticipată a fluxurilor zilnice la nivelul maxim contractual (care anterior era prevăzut pentru începutul lui 2025).
Acordul a venit pe fondul unei creșteri a cererii de gaze în economia asiatică. Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, estimează că consumul total de gaze în China va crește cu 8% în acest an, „condus de sectorul industrial, dar susținut și de generarea de energie electrică, utilizatorii rezidențiali și comerciali, precum și de sectorul transporturilor.”
Creșterea din China este departe de pierderea din UE
Deși Gazprom plănuiește să își mărească livrările anuale către China cu încă 10 miliarde de metri cubi prin așa-numita rută din Extremul Orient începând din 2027, aceasta reprezintă doar o mică parte din ceea ce compania livra Europei înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022.
În timp ce majoritatea Uniunii Europene a căutat alternative la gazul rusesc, Gazprom rămâne o sursă critică de energie pentru unele națiuni, inclusiv Ungaria, Austria și Slovacia. Exporturile prin conducte către această regiune au crescut cu 16% în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, arată calculele Bloomberg.
Întrucât acordul de tranzit pe cinci ani al Gazprom cu Ucraina expiră în decembrie 2024, iar Kievul nu are intenția de a-l prelungi, aproximativ jumătate din fluxurile de gaze către Europa riscă să fie oprite.
Oficialii europeni poartă discuții pentru a înlocui aceste fluxuri, iar Azerbaidjanul ar putea deveni o soluție.
***