vineri

19 aprilie, 2024

15 iulie, 2021

Dinamica anuală a PIB-ului Chinei s-a temperat de la 18,3% în T1 la 7,9% în T2, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică de la Beijing.

Analiștii chestionați de Reuters anticipau o creștere de 8,1% în perioada aprilie-iunie, în contextul în care procentul record din primul trimestru a fost posibil datorită efectului de bază. Rezultatele au fost comparate cu cele înregistrate în T1 2020, când China era în carantină, majoritatea activității economice fiind blocată.

”Statisticile indică creșterea economiei Chinei cu un ritm trimestrial de 1,3% în T2, în accelerare de la 0,4% în T1”, punctează și Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.


Această evoluție a fost determinată de decelerarea sau normalizarea ritmului anual din industrie și din sectorul terțiar, susține el.

Institutul Național de Statistică de la Beijing a publicat estimările preliminare cu privire la evoluția PIB-ului din trimestrul II și primul semestru din 2021.

Astfel, în prima jumătate a anului curent, a doua economie a lumii a crescut cu aproximativ 12,7% an/an, evoluție puternic influențată de efectul bază și susținută de mix-ul relaxat de politici economice, cu impact pozitiv pentru dinamica formării brute de capital fix (avans cu 12,6% an/an).

Andrei Rădulescu evidențiază în analiza sa majorarea industriei cu peste 15% an la an, ”evoluție determinată de intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu”.


Conform scenariului macroeconomic central actualizat de Banca Mondială în iunie, PIB-ul Chinei ar putea accelera de la 2,3% în 2020, la 8,5% în 2021.

Pentru 2022 și 2023 experții instituției financiare internaționale previzionează decelerarea dinamicii anuale a PIB-ului la 5,4%, respectiv 5,3%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: