”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult›
11.01.2021
Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
11.01.2021
Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult›
10.01.2021
China anulează limitarea la două mandate de președinte: Xi Jinping poate fi șef al statului și după 2023
de Iulian Soare , 11.3.2018
Președintele chinez Xi Jinping (foto) poate rămâne toată viața în această funcție, după ce Adunarea Naţională Populară din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat duminică un amendament prin care se elimină din Constituție limitarea la două mandate. Mandatul actual al lui Xi Jinping se încheie în 2023.
Din cele 2.964 voturi, doar două au fost împotriva ridicării restricției, conform BBC.
Interdicția de a exercita funcția de șef al statului chinez a fost instituită la începutul anilor 90, de către Deng Xiaoping, pentru a evita riscul apariției unui nou lider de tipul lui Mao Zedong, care a dus la extrem modelul autoritar și bazat pe cultul personalității.
BBC notează însă că, de la sosirea sa în fruntea Partidului Comunist Chinez (în 2012), și preluarea președinției (în 2013), Xi Jinping (64 de ani) şi-a sporit treptat autoritatea, acumulând mai multă putere decât oricare alt lider chinez din ultimele decenii.
Eliminarea limitării la două mandate pentru președinte, nu a fost singura măsură aprobată duminică. Ea a fost însoțită de:
- confirmarea liniilor directoare ale guvernării în următorii ani
- ratificarea unei legi care acordă noi puteri agenției anticorupție
- includerea în Consituție a gândirii politico-filosofice a președintelui Xi Jinping (ultimul lider a cărui gândire a fost inclus în Constituție a fost Mao Zedong).
Elevii, studenții și personalul tuturor companiilor de stat vor fi obligați să studieze ideologia politică a președintelui, pe care Partidul Comunist dorește să o impună ca un nou capitol al Chinei moderne, scrie BBC.
După veniea la putere, liderul Chinei și-a consolidat puterea și cu ajutorul luptei împotriva corupției, care i-a crescut popularitatea – aproximativ un milion de membri ai partidului au fost pedepsiți pentru fapte de corupție.
Totul a fost însoțit de limitarea libertăților, de o intensificare a programelor de supraveghere și cenzură.
În Rusia, unde vor avea loc alegeri prezidențiale duminica viitoare, Vladimir Putin, aflat de 18 ani la putere, candidează pentru al patrulea mandat de președinte.