marți

16 iulie, 2024

19 ianuarie, 2016

china4Ritmul de creștere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% consemnat în anul 1990, a anunțat marți Guvernul de la Beijing.

Încetinirea celei mai importante economii din Asia are loc în pofida creșterii sectorului serviciilor, care pentru prima dată în istorie a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul Chinei, anunță AFP.

Tot mai mulţi economişti vorbesc despre riscul unei stagnări seculare sau chiar a unei crize ce riscă să ia amploare ca urmare a problemelor cu care se confruntă majoritatea statelor emergente, în frunte cu China, a doua cea mai mare economie din lume.

(Citiți și: ””Trilogia crizei”: a treia parte se toarnă în China. Riscurile din statele emergente ameninţă să destabilizeze economia mondială”)

Cifrele oficiale


chinaPotrivit datelor statistice, în 2015 PIB-ul Chinei s-a cifrat la 67.670 de miliarde de yuani (aproximativ 10.300 de miliarde de dolari).

Majoritatea indicatorilor economiei chineze au înregistrat scăderi în 2015 începând cu producția industrială, subminată de supracapacități, continuând cu sectorul imobiliar și comerțul exterior, altădată un motor tradițional de creștere al economiei chineze.

china2Investițiile în sectorul imobiliar, odată un motor de creștere, au scăzut cu 1%, comparativ cu o creștere de 10,5% în 2014.

Investițiile de capital au crescut cu 10% în 2015, mai puțin față de creștere de 15,7% înregistrată în 2014.


Sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB în 2015, reprezentând pentru oprima dată mai mult de jumătate din economia chineză.

china3Reacția analiștilor

Datele anunțate public de Beijing apar într-o perioadă în care temerile privind economia Chinei zguduie piețele globale iar capitalurile străine părăsesc țara într-un ritm caracterizat de Financial Times drept ”nemaiîntâlnit”.

Investitorii, comentează aceeași publicație, caută cu îngrijorare să vadă dacă derapajele din piața chineză de capital și deprecierea yuan-ului, petrecute la începutul anului 2016, sunt semne acute de stres ale economiei reale și dacă decidenții politici pot controla o scădere economică graduală menită să evite o criză financiară și instabilitatea socială.

Majoritatea economiștilor consideră că încetinirea creșterii potențiale a fost generată de doi factori:

  • îmbătrânirea populației a condus la contractarea forței de muncă disponibile
  • creșterea bazată pe reconversia forței de muncă, dinspre agricultură spre urban, și-a atins potențialul maxim.

Potrivit BBC, economia Chinei va traversa o perioadă dificilă și în 2016. ”Chiar dacă creșterea înregistrată în trimestrul 4 este 6,9%, nu 6,8%, nu ne așteptăm ca procentul PIB anual să modifice percepția asupra stării slabe a creșterii globale”, afirmă analiștii PRC Macro Advisors.

Îngrijorările majore, anunță BBC, sunt legate de posibila depreciere continuă a economiei chineze și, în principiu, de încrederea în cifrele comunicate de guvernul de la Beijing.

O serie de analiști financiari consideră că statistica chineză nu este una reală și că cifrele economiei arată în realitate mai rău. O serie de date statistice comunicate recent de birourile regionale de statistică indică analiștilor că rata de creștere ar putea fi mai mică decât cea comunicată de guvern.

Alți analiști consideră însă că cifrele comunica marți sunt foarte bune.

”PIB-ul coincide cu așteptările multor analiști, inclusiv ai FMI. Până la urmă, creșterea economică înregistrată de China în 2015 este egală cu întreaga economie a Elveției sau a Arabiei Saudite. Este, totuși, o performanță pentru China”, consideră economistul Ted Nash, citat de BBC.

Priorități economice 2016 ale Beijingului

Oficial, autoritățile de la Beijing au anunțat că își propun să atingă o creștere economică mai mică, dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovație și servicii, în detrimentul industriilor grele și al investițiilor bazate pe creditare și exporturi.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat în luna decembrie că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităților din sistem. Mișcarea va impune o serie de decizii politice dificile, de genul falimentelor și posibilelor concedieri.

Alte priorități pe care guvernul Chinei le-a anunțat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuințe nevândute, reducerea depozitelor de garantare ale băncilor, reducerea costurilor pentru afaceri și încurajarea noilor tehnologii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: