marți

28 mai, 2024

23 iunie, 2011

Peste 1.000 km de cale ferată vor fi închişi, printr-o hotărâre adoptată miercuri de guvern, de e urma căreia CFR ar urma să obţină economii de 109 milioane de lei. Încă 1000 de km vor fi scoase la închiriere.

Prin această HG, se modifică şi se actualizează corespunzător situaţiei economice actuale, condiţiile de închiriere de către „CFR” – S.A a unor părţi din infrastructura feroviară neinteroperabilă, precum şi unele prevederi referitoare la gestionarea şi exploatarea acestora, se arată într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, se prevede închiderea a 661,3 kilometri din infrastructura feroviară publică.


Prin închirierea a peste 1.000 km de linii neinteroperabile, CFR S.A. şi CFR Călători S.A. vor face economii de 32,2 milioane lei, respectiv 36,8 milioane lei.

”Efortul bugetar va fi îndreptat către dezvoltarea şi modernizarea principalelor linii de cale ferată, respectiv a infrastructurii feroviare interoperabile care are un total de 7.007,7 km, pe care se desfăşoară cea mai mare parte a traficului de călători şi mărfuri, iar pentru infrastructura feroviară neinteroperabilă vom încuraja în continuare atragerea de capital privat”, susţine Guvernul.

În ceea ce priveşte închiderea liniilor nerentabile, este vorba de un total de 1.104,621 km, 661,300 km din infrastructura feroviară publică şi 443,321 km părţi din infrastructură feroviară privată aflată în patrimoniul CN CFR SA şi economii de 40 milioane lei la bugetul CFR S.A.

”Ne respectăm astfel angajamentul de a aplica planul de restructurare şi eficientizare care să asigure viabilitatea economică a companiilor feroviare”, a afirmat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu.


Începând cu anul 2004 au fost închiriate, până în prezent, secţii de circulaţie pe calea ferată cu o lungime însumată de peste 2.000 km, restul de peste 1.000 km din totalul de 3.268,2 km urmând a fi supuse închirierii, conform prevederilor Hotărârii adoptate astăzi.

Conform HG, principalele condiţii de închiriere vizează preluarea personalului de la C.F.R. şi C.F.R. Călători, aflat pe secţiile supuse închirierii, obligativitatea menţinerii infrastructurii la aceiaşi parametri, obligativitatea gestionării secţiilor în condiţii de siguranţă a traficului şi asigurarea necesarului minim de operaţiuni de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii, obligativitatea gestionării secţiilor în condiţii de siguranţă a traficului şi asigurarea necesarului minim de operaţiuni de întreţinere şi reparaţii a infrastructurii, mai arată comunicatul Guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: