fbpx

La obiect

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult

15.01.2021

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

La obiect

Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult

13.01.2021

La obiect

Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult

13.01.2021

CFA România: Euro va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Crește prima de risc pentru creditarea României

de Adrian N Ionescu , 25.9.2020

Marea majoritate a analiștilor CFA® din România (90%) anticipau deja din august o apreciere a euro până la 4,9777 lei pentru orizontul următoarelor 12 luni, potrivit rezultatelor sondajului realizat de Asociația CFA România pentru elaborarea Indicatorului de Încredere Macroeconomică, publicate vineri.

Anticipațiile anterioare s-au oprit la 4,9582 lei / euro în iulie și la 4,9608 în iunie, pentru orizontul de 12 luni. Ca și în iulie, în august estimările individuale s-au inserat între 4,8500 si 5,1500 lei / euro.

Astfel, analiștii au anticipat febra din utlimele zile de pe piața valutară, care a dus cursul euro la o medie BNR de 4,8722 lei, joi și de 4,8750 lei, vineri.

Vineri, piața interbancară a depășit pragul de 4,88 de lei / euro (un maxim de 4,8808). Înaintea orei la care BNR anunță media zilei, un mare vânzător a livrat în piață suficiente volume de euro ca piața să ajungă la 4,8755 lei / euro.

(Citiți și: „Leul, la cota 4,8722 față de euro – cauzele deprecierii și perspective oferite de experții financiari”)

Pentru orizontul de 6 luni prognoza este de 4,8886 lei / euro, față de 4,9022 în iulie și de 4,8991 lei / / euro în iunie.

Erste Group Reserch se așteaptă la un curs de 4,90 lei / euro la sfârșitul anului 2020 și la 4,95 peste un an, iar Banca Transilvania la o medie de 4,90 pe an, potrivit celor mai recente estimări.

Alte previziuni:

 • Durata impactului economic al cornavirusului se va resimți puternic până în Trimestrul 2 al anului 2021, potrivit celei mari părți a participănților (70%)
 • Proprietățile imobiliare din marile orașe sunt supraevaluate, potrivit majorității analiștilor (66%).
 • La majorarea primei de risc a creditării României (masurată prin instrumentele CDS peste 73% din participanții la sondaj.
 • Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,94%.
 • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 va fi 8,3% din PIB, potrivit valori medii a anticipațiilor.
 • Evoluția în termeni reali a PIB în anul 2020 este de -4,7% (valoarea medie a anticipațiilor).
 • Rata șomajului la finalul anului 2020: 7,0% (valoarea medie a anticipațiilor).

O mare pondere a respondenților (40%) anticipează revenirea prin recuperarea rapidă a unei părți din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părții va fi lentă (de forma «radical»).

Cele mai multe opinii spun că modificările de comportament (de muncă, călătorie, cumpărături) vor fi permanente. Alții spun că vor fi de lungă durată (mai mulți ani), dar disruptive.

Indicatorul de încredere – peste minimul de după OUG 114

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA® România a crescut ușor în august față de iulie (+3,0 puncte), până la valoarea de 33,3 puncte, care este încă sub cea mai mare valoare de la reluarea creșterii (36 puncte, în mai).

În martie, luna declanșării pandemiei și în România, indicatorul a fost de 20,8 puncte, cea mai mică valoare din iulie 2012 încoace (16,8 puncte). În ianuarie 2019, luna în care mediul de afaceri s-a confruntat cu perspectivele negative ale aplicării OUG 114 / 2018, valoarea a fost de 23,8 puncte.

Față de august 2019 indicatorul este cu 9,4 puncte mai jos. Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului:

 • Indicatorul condițiilor curente a crescut cu 2,6 puncte, față de iulie, până la valoarea de 22,5 puncte, dar este mai jos cu 39,2 puncte față de august 2019;
 • Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,2 puncte până la valoarea de 38,7 puncte față de iulie, dar este peste cel din august 2019 cu 5,4 puncte.

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

 • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
 • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 250 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.9.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Statele Baltice amenință să blocheze Fondul de relansare pentru a-și impune proiectul Rail Baltica

Iulian Soare

Estonia, Letonia și Lituania sunt hotărâte să își asigure finanțarea adecvată a proiectului de cale ferată care să lege Statele Baltice de UE, iar pentru… Mai mult

Stiri

Fost șef al Astra Asigurări și soția sa, condamnați în prima instanță

Vladimir Ionescu

Fostul director al companiei Astra Asigurări Radu Mustățea (foto) a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani, 8 luni și 10 zile de închisoare… Mai mult

Europa

Absențele de la muncă au revenit la nivelul anterior pandemiei, în Trim. III – s-a redus semnificativ șomajul tehnic și s-a renunțat la vacanțe

Iulian Soare

Absențele de la muncă, motivate și nemotivate, au coborât în trimestrul al III-lea al anului trecut la nivelul anterior pandemiei. S-a revenit din șomajul tehnic… Mai mult

Europa

Președintele Joe Biden a fost păzit de 150 de soldați ai Gărzii Naționale infectați cu COVID, la ceremonia de învestire

Iulian Soare

Între 150 și 200 dintre soldații Gărzii Naționale, aduși pentru asigurarea siguranței președintelui Joe Biden în ziua învestirii în funcție, au fost testați pozitiv privind… Mai mult

Europa

Timișoara și Cluj Napoca în topul mondial al orașelor în care se poate trăi sănătos

Adrian N Ionescu

Timișoara și Cluj-Napoca Două orașe din România au fost plasate în prima jumătate a unui clasament cu 40 de localități mari, la nivel mondial, în… Mai mult

Stiri

Radu Gavriș, înlocuit din funcția de coordonator al campaniei de luptă anti-Covid la Poliția București

Vladimir Ionescu

Radu Gavriș (foto), a fost demis luni din funcția de coordonator al acțiunilor anti-Covid la nivelul Poliției Capitalei, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode,… Mai mult

Stiri

Dan Barna: Bugetul României este sub o presiune foarte mare

Vladimir Ionescu

Bugetul României este sub o presiune foarte mare, în momentul de faţă, din cauza necesităţii de a ne încadra în acel deficit de 7% agreat… Mai mult