fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Diminuarea PIB pe S1, ajustată de la -4,7 la -4,5%. Scăderea producției industriale, principalul factor

INS a anunțat un rezultat de -4,5% al PIB pe S1 2020, deși a recalculat în jos rezultatul pe T2 cu circa 1,1 miliarde lei.… Mai mult

11.10.2020

La obiect

Paradox românesc pe piața asigurărilor de catastrofă: O comparație cu celelalte state UE la eficiența obligativității

România este printre puținele țări din Europa în care asigurarea locuințelor este obligatorie. Cu toate astea, doar una din cinci locuințe deține o asigurare împotriva… Mai mult

11.10.2020

Evenimentul

Acord semnat la Washington: un consorțiu de firme din SUA, România, Canada, Franța va dezvolta proiectul nuclear Cernavodă

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de… Mai mult

09.10.2020

La obiect

Salariile în plină pandemie: August 2020 – câștigul net, diminuat cu aproape trei procente față de iulie

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna august 2020 a fost de 5.337 lei, cu 131 de lei sau 2,4% mai… Mai mult

09.10.2020

CFA România: Euro va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Crește prima de risc pentru creditarea României

de Adrian N Ionescu , 25.9.2020

Marea majoritate a analiștilor CFA® din România (90%) anticipau deja din august o apreciere a euro până la 4,9777 lei pentru orizontul următoarelor 12 luni, potrivit rezultatelor sondajului realizat de Asociația CFA România pentru elaborarea Indicatorului de Încredere Macroeconomică, publicate vineri.

Anticipațiile anterioare s-au oprit la 4,9582 lei / euro în iulie și la 4,9608 în iunie, pentru orizontul de 12 luni. Ca și în iulie, în august estimările individuale s-au inserat între 4,8500 si 5,1500 lei / euro.

Astfel, analiștii au anticipat febra din utlimele zile de pe piața valutară, care a dus cursul euro la o medie BNR de 4,8722 lei, joi și de 4,8750 lei, vineri.

Vineri, piața interbancară a depășit pragul de 4,88 de lei / euro (un maxim de 4,8808). Înaintea orei la care BNR anunță media zilei, un mare vânzător a livrat în piață suficiente volume de euro ca piața să ajungă la 4,8755 lei / euro.

(Citiți și: „Leul, la cota 4,8722 față de euro – cauzele deprecierii și perspective oferite de experții financiari”)

Pentru orizontul de 6 luni prognoza este de 4,8886 lei / euro, față de 4,9022 în iulie și de 4,8991 lei / / euro în iunie.

Erste Group Reserch se așteaptă la un curs de 4,90 lei / euro la sfârțitul anului 2020 și la 4,95 peste un an, iar Banca Transilvania la o medie de 4,90 pe an, potrivit celor mai recente estimări.

Alte previziuni:

 • Durata impactului economic al cornavirusului se va resimți puternic până în Trimestrul 2 al anului 2021, potrivit celei mari părți a participănților (70%)
 • Proprietățile imobiliare din marile orașe sunt supraevaluate, potrivit majorității analiștilor (66%).
 • La majorarea primei de risc a creditării României (masurată prin instrumentele CDS peste 73% din participanții la sondaj.
 • Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,94%.
 • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 va fi 8,3% din PIB, potrivit valori medii a anticipațiilor.
 • Evoluția în termeni reali a PIB în anul 2020 este de -4,7% (valoarea medie a anticipațiilor).
 • Rata șomajului la finalul anului 2020: 7,0% (valoarea medie a anticipațiilor).

O mare pondere a respondenților (40%) anticipează revenirea prin recuperarea rapidă a unei părți din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părții va fi lentă (de forma «radical»).

Cele mai multe opinii spun că modificările de comportament (de muncă, călătorie, cumpărături) vor fi permanente. Alții spun că vor fi de lungă durată (mai mulți ani), dar disruptive.

Indicatorul de încredere – peste minimul de după OUG 114

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației FA® România a crescut ușor în august față de iulie (+3,0 puncte), până la valoarea de 33,3 puncte, care este încă sub cea mai mare valoare de la reluarea creșterii (36 puncte, în mai).

În martie, luna declanșării pandemiei și n România, indicatorul a fost de 20,8 puncte, cea mai mică valoare din iulie 2012 încoace (16,8 puncte). În ianuarie 2019, luna în care mediul de afaceri s-a confruntat cu perspectivele negative ale aplicării OUG 114 / 2018, valoarea a fost de 23,8 puncte.

Față de august 2019 indicatorul este cu 9,4 puncte mai jos. Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului:

 • Indicatorul condițiilor curente a crescut cu 2,6 puncte, față de iulie, până la valoarea de 22,5 puncte, dar este mai jos cu 39,2 puncte față de august 2019;
 • Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,2 puncte până la valoarea de 38,7 puncte față de iulie, dar este peste cel din august 2019 cu 5,4 puncte.

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

 • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
 • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 250 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.9.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Moment istoric: liderii marilor religii se vor ruga în comun pentru pace

Iulian Soare

Papa Francisc şi lideri de diferite religii, printre care şi patriarhul ortodox Bartolomeu I, se vor ruga marţi în Piaţa Campidoglio din Roma pentru victimele… Mai mult

Stiri

Michael Horodniceanu, care a revoluționat traficul din New York, îl va consilia pro bono pe Nicușor Dan

Vladimir Ionescu

Nicușor Dan a obținut sprijinul profesorului american de origine română Michael Horodniceanu, care a condus timp de mai mulți ani tot ce a ținut de… Mai mult

Stiri

Șeful Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, din Poliția Română, pus sub control judiciar

Vladimir Ionescu

Marius Eduard Moise, comisar şef în cadrul IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a fost pus luni sub control judiciar, de către procurorii… Mai mult

Stiri

Eurostat: România, cea mai mare creștere la nivelul UE, în august, a lucrărilor de construcții

Raluca Florescu

România a înregistrat în august o creștere anuală de 12,4% a lucrărilor de construcții, cea mai mare la nivelul statelor membre, după cum reiese din… Mai mult

Stiri

Oficial: Capitala întră în scenariul roșu pentru 14 zile – școlile, restaurantele și teatrele se închid, purtarea măștii devine obligatorie și pe stradă

Vladimir Ionescu

Masca devine obligatorie în toate spațiile publice din Capitală, iar cursurile se mută în online, începând de marți, ora 00.00, conform măsurilor anunțate luni de… Mai mult

Stiri

Directorul medical Spitalului Colentina a demisionat. Unitatea este acum în totalitate destinată pacienților Covid

Vladimir Ionescu

Sabina Zurac (foto) a demisionat din poziția de director medical al Spitalului Colentina, vineri, înainte de anunțul autorităților potrivit căruia unitatea va trata exclusiv pacienți… Mai mult

Stiri

RePatriot App – aplicația care conectează românii de pretutindeni cu oportunitățile de acasă

Vladimir Ionescu

RePatriot anunță luni lansarea unei aplicații care apropie românii de pretutindeni – RePatriot App, cu ajutorul căreia ”poți fi mereu conectat cu oportunitățile pe care… Mai mult