sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 iulie, 2020

Deficitul bugetar ar putea urca la 8,4% din PIB în acest an, în contextul unei scăderi economice de 4,4% din PIB, estimează analiștii CFA România.
Guvernul lucrează cu o prognoză de deficit de 6,7% din PIB, respectiv o estimare de contracție a PIB cuprinsă între 2% și 3%, cea mai optimistă proiecție din piață.

Impactul pandemiei Covid-19 se va resimți puternic până în primul trimestru al anului viitor, iar rata șomajului ar putea urca la 7,3%, reiese din cel mai recent sondaj al analiștilor CFA România.

„Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 relevă: impactul economic al coronavirusului – cea mai mare parte a respondenţilor (53,3%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 8,4%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%; rata şomajului la finalul anului 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 7,3%”, se precizează în comunicat.


Totodată, analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a cursului de schimb anticipat este de 4,96 lei/euro. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%.

În plus, 74% dintre specialiștii chestionați consideră că prețurile proprietăților imobiliare din marile orașe sunt supraevaluate.

În luna iunie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,9 puncte până la valoarea de 34,1 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 16,8 puncte.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de luna anterioară, cu 2,7 puncte, până la valoarea de 22,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,2 puncte, până la valoarea de 40,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,9 puncte).


Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFAÂŽ), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA România are 250 de membri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: