vineri

19 aprilie, 2024

20 august, 2019

Consiliul Economic și Social (CES) a avizat favorabil proiectul prin care bacșișul este legalizat și fiscalizat, urmând ca angajatul din HORECA să plătească pentru aceste sume un impozit de 10%.

Bacșișul va putea ajunge la cel mult 15% din nota de plată, se va putea plăti și de pe card, iar clientul nu este obligat să lase vreo sumă suplimentară, prevede proiectul avizat de CES.

Acest supliment de salarizare suportat de clienți, nu de angajatori, nu intră în categoria veniturilor salariale, ci este încadrat ca venit din alte surse. De aceea, sumele respective nu vor fi cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, ceea ce înseamnă că nu vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei.


În opinia patronatelor, care au și schițat proiectul inițial (trimis Ministerului Finanțelor), fiscalizarea bacșișului va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din industria ospitalităţii şi la stabilizarea forţei de muncă.

Este o nouă facilitate mascată acordată companiilor din domeniu, care nu vor suporta o majorare salarială, în condițiile în care deficitul de forță de muncă din HORECA este unul dintre cele mai mari la nivelul economiei. În această industrie, peste 80% din angajați sunt plătiți cu salariul minim, iar o creștere remunerației ar fi implicat costuri mai mari, deoarece brutul ar fi conținut și contribuțiile sociale.

La 1 octombrie 2018, 48,14% dintre contractele de muncă cu normă întreagă înregistrate în România corespundeau unui salariu mediu brut aflat în zona salariului minim pe economie, conform unui studiu PIAROM.

Statul speră să obțină anul acesta 15 milioane de lei, iar anul viitor – 90 de milioane de lei, din impozitul pe venit aferent și din contribuțiile pentru sănătate.


Proiectul cuprindea și alte reglementări, în forma în care a fost supus dezbaterii publice, dar la CES au ajuns deocamdată doar segmentele cu fiscalizarea bacșișului și modificările aduse Loteriei bonurilor fiscale. Cele mai importante noutăți propuse pentru Codul Fiscal –  privind firmele decapitalizate, Split TVA care devine opțional etc. – vor ajunge ulterior la CES, întrucât acum nu au toate avizele necesare de la ministere. 

Cum se va fiscaliza bacșișul primit de angajații din restaurante, baruri etc:

  • obligativitatea evidențierii pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card/numerar/substitute de numerar)
  • la livrarea de produse la domiciliu, evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie
  • se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii, de acordarea bacșișului
  • nota de plată va conține și nivelurile pentru bacșiș – stabilite clar: 0, 5, 10 sau 15%
  • pentru situațiile în care, clienții care achită contravaloarea bunurilor livrate/servicilor prestate cu numerar/card sau substitute de numerar, solicită, pe lângă bonul fiscal, și factură, se precizează că operatorii economici au obligația de a evidenția bacșișul și pe factură
  • în situația în care plata contravalorii consumației se face prin ordin de plată și se emite factură, bacșișul se evidențiază distinct pe aceasta
  • operatorul economic are posibilitatea marcării bacșișului pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcție de situația de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacșișului este cunoscută de către emitentul bonului fiscal
  • pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse pentru care sunt aplicabile prevederile cap. X – Venituri din alte surse, din Titlul IV – Impozitul pe venit al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, fiind supuse impunerii prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri, în conformitate cu prevederile art. 115 din Codul fiscal
  • se plătește CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate)

Reamintim că Eugen Teodorovici a mai încercat să impoziteze bacșișul, în 2015, când a deținut portofoliul de la Finanțe în Guvernul Victor Ponta, dar proiectul a fost abandonat deoarece nu era aplicabil, conform unor patronate și sindicate. Atunci se viza impozitarea bacșișului din toate serviciile – și din taximetrie, de exemplu.

“Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale”, spunea la vremea respectivă Orlando Teodorovici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: