duminică

28 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2024

Solicitările pe bază de memorandum pentru angajări în sistemul public însumează aproximativ 33.000 de posturi, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș. Prioritatea la deblocare o reprezintă miile de posturi vacante din rețeaua publică de sănătate, pentru că mai multe spitale au ajuns în imposibilitatea de a asigura continuitatea activității, din cauza deficitului de personal.

Mai multe spitale, la limita de funcționare

Conform Federației Sanitas, deficitul de personal din sistemul de sănătate este de aproximativ 30.000 de persoane (medici și asistente). Coaliția de guvernare a promis anul trecut deblocarea a jumătate din acest necesar, însă nu a făcut acest lucru.

La nivelul Capitalei, în spitalele aflate în administrarea Ministerului Sănătăţii sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi de medici, iar în spitalele coordonate de ASSMB există 390 de posturi vacante, conform Colegiului Medicilor din Municipiul București.


„În calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, fac un apel către autorităţile competente să identifice cât mai rapid soluţii pentru deblocarea posturilor şi organizarea de concursuri conform procedurilor legale. Această măsură ar facilita inclusiv integrarea în sistemul public de sănătate a celor care au terminat Rezidenţiatul şi au promovat examenul de specialitate, oferindu-le posibilitatea de a-şi găsi locuri de muncă. Astfel, unităţile medicale publice şi-ar putea acoperi deficitul de medici, completându-şi schemele de personal”, a declarat sâmbătă prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Spitalul Judeţean Brașov a rămas fără gardă de Oftalmologie

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov a fost nevoită să desfiinţeze linia de gardă de Oftalmologie după ce a rămas cu doar doi medici în această specialitate.

Conform purtătorului de cuvânt al spitalului, Marius Leonte, practic, spitalul a rămas fără această linie de gardă chiar în Ajunul Crăciunului.

„În momentul de faţă, în oftalmologie, la SCJU mai sunt doi medici. S-au făcut toate demersurile pentru acoperirea liniei de gardă prin adrese la DSP şi în mediile private (la spitalele private -n.r.), dar nu am primit răspuns. Garda a rămas descoperită din Ajun de Crăciun. Deci, în momentul de faţă, în Braşov nu există linie de gardă Oftalmologie”, a explicat Marius Leonte, citat de Agerpres.

Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală – deficit de 105 posturi 


Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din București are un deficit de 105 posturi – medici, asistenți și infirmiere. Au plecat oameni instruiţi, care ştiau ce au de făcut, iar acum, dacă Guvernul a aproba solicitarea de deblocare a posturilor, în cel mai bun caz ar putea fi angajaţi începători care au nevoie de o perioadă lungă de rodaj, a declarat managerul unității, Simin Aysel Florescu.

“Avem 11 posturi de medici vacante în acest moment, radiologie, pneumologi, infecţionişti, medici de laborator.  Avem 36 – 37 de posturi de asistenţi vacante, cam 24 de infirmiere, îngrijitoare, brancardieri şi personal auxiliar şi vreo 11 din personalul TESA.  E destul de greu. Şi repet, chiar dacă ni s-ar debloca acum posturile, aşa cum văd că se intenţionează la nivel juridic, la nivel legal, la nivel de guvern, nu se poate compensa foarte repede aşa ceva, pentru că au plecat oameni instruiţi, oameni care ştiau ce au de făcut la locul lor de muncă şi acuma cred că în cel mai bun caz am putea angaja nişte începători, care au nevoie de o perioada lungă de rodaj”, a spus Simin Aysel Florescu.

Președinta Colegiului Medicilor București – unele posturi sunt neocupate din vara trecută, procedurile de angajare durează cel puțin o lună

Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din București, a declarat că unele locuri vacante sunt libere şi din vara anului trecut, iar managerii de spitale așteaptă aprobarea memorandumurilor pentru a putea organiza concuirsul de angajare.

Durata procedurilor este de cel puțin o lună până la ocuparea acestor posturi.

”Avem promisiuni ferme că în decursul săptămânii viitoare, aceste memorandumuri vor fi aprobate”, a mai spus ea, precizînd că acest deficit vine mult din spate şi s-a accentuat pe măsura trecerii timpului. 

Deficitul de medici şcolari – la jumătate din necesar

În cabinetele școlare din toată țara există doar aproximativ 800 de medici şcolari în toată ţara şi 3.000 de asistente medicale, în timp ce necesarul ar fi cel puțin dublu la medici și de 50% la asistenți, potrivit președintei Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, Daniela Rajka.

Situația este agravată de contextul epidemic: “Am intrat la triaj  în aceste zile, ne uităm la fiecare copil dacă prezintă simptome respiratorii, în cazul prezenţei acestora, sunt sfătuiţi să rămână acasă. Transmitem părinţilor să-i ţină acasă pe copii atunci când au semne de infecţie respiratorie, pentru a ne asigura că nu se răspândeşte în colectivitate această viroză care există în acest moment. Situaţia din acest moment este sub control. Vom vedea zilele următoare cum vor evolua lucrurile”, a explicat Daniela Rajka. 

Angajații din asistența socială amenință cu greva generală

Salariaţii din domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului solicită premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Simona Bucura-Oprescu, deblocarea de urgenţă a angajărilor în acest sector de activitate. Conform acestora, deficitul de personal în asistenţa socială este de 40%.

Sindicaliștii atrag atenţia că lipsa de specialişti şi de personal de îngrijire are „urmări grave” pentru persoanele asistate și amenință că vor declanşa generală, dacă executivul nu acceptă angajări.

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului PRO ASIST anunţă, printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, că solicitarea privind deblocarea angajărilor în acest sector de activitate este ”un ultim demers”, premergător strângerii de semnături pentru greva generală.

”De mai mult timp, FNS PRO ASIST trage semnale de alarmă cu privire la faptul că sistemul de asistenţă socială, în mod deosebit serviciile sociale rezidenţiale (pentru persoane adulte cu dizabilităţi, pentru persoane vârstnice dar şi pentru copii), au deficit de personal, atât personal de specialitate, dar şi personal de îngrijire care la acest moment este situat la 40% din necesar. Recomandările şi măsurile lăsate de instituţiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal şi din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor şi în sistemul de asistenţă socială”, se arată în comunicatul sindicatului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: