joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2021

Ministerul Finanțelor Publice a adjudecat titluri de stat în valoare de 1,2 miliarde de lei, din care obligațiunile de stat cu scadența în octombrie 2030 au acoperit 801,8 milioane de lei, iar restul a constat într-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, scadente peste un an.

Cererea a fost de 2,3 ori mai mare la emisiunea de obligațiuni, de peste 1.156 milioane de lei față de oferta de 500 de milioane de lei și de peste 3,6 ori mai mare, de peste 1.453 milioane de lei față de oferta de 400 de milioane de lei la emisiunea de certificate de trezorerie, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Scad costurile împrumuturilor statului

Costurile la împrumuturile pe termen lung au scăzut considerabil. Randamentul mediu de adjudecare la emisiunea de obligațiuni scadente în 2030 a fost de 2,97% pe an, pentru prima dată în ultimii ani sub 3%.


O emisiune cu scadență comparabilă (2031) s-a vândut la o dobândă de 3,42% la jumătatea lunii decembrie.

Și randamentele la certificatele de trezorerie (scadente într-un an) au scăzut până la 2,14% pe an, față de nivelul de 2,37% adjudecat la o emisiune similară din prima jumîtate a lunii trecute.

Interesul pentru titlurile de stat românești s-a văzut și la Bursa de Valori București (BVB), unde s-au tranzacționat obligațiuni de stat emise în euro în valoare de peste 111 milioane de euro (emisiunea cu simbolul bursier R2512AE).

Tranzacțiile bursiere cu titluri de stat sunt de obicei rare sau mici, pentru că sunt puțini deținători și puțin dispuși să speculeze.


Criza coronavirus și măsurile de infuzii isubstanțiale de lichidități inclusiv prin politica BNR de dobânzi mici, par să fi schimbat situația, crescând volatilitatea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: